Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De betrokkenen bij Korteland, met v.l.n.r. Dennis, Ruud, Nel, Gavin en Adriaan.
• De betrokkenen bij Korteland, met v.l.n.r. Dennis, Ruud, Nel, Gavin en Adriaan. (Foto: Bert Bons)

Rechtszaak om winkeldeuren fietsenzaak Korteland te openen

  •   973 keer gelezen

PAPENDRECHT • Ruud en Nel Korteland van de gelijknamige fietsenzaak blijven strijden voor openstelling van hun nieuwe vestiging aan de Coornhertstraat.  Met een rechtszaak tegen de gemeente Papendrecht hopen Ruud en Nel Korteland uit de impasse te komen die nu al een paar jaar duurt.

Overleg met de gemeente heeft namelijk nog nergens toe geleid. Eerst was daar wethouder Anouk van Eekelen in het vorige college, die bleef herhalen dat het bestemmingsplan niet zomaar gewijzigd kan worden, omdat de provincie daar nooit goedkeuring aan zou verlenen.

"Wij hebben gevraagd om aan te tonen waar de provincie zou zeggen dat het niet mag. Dat stuk is niet boven water gekomen", vertelt Herman de Jong, hij is adviseur van echtpaar Korteland en begeleidt hen bij de rechtszaak die nu aan de gang is.

Verkiezingsbelofte
In de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar maakte het PAB zich hard voor openstelling van de fietsenwinkel aan de Coornhertstraat. "Voor de verkiezingen was Arno Jansen nog bij mij op bezoek in Bunnik samen met zijn collega van PAB. Ze zouden het wel even gaan regelen na de verkiezingen", schrijft Aad Verkade van de Bovag. Oppositiepartij Onafhankelijk Papendrecht (OP) citeert uit die mail om aan te tonen dat PAB een vreemde draai heeft gemaakt. De zojuist genoemde Arno Janssen is na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar namelijk wethouder geworden. Sindsdien lijkt het volgens Janssen ineens niet meer mogelijk om de fietsenwinkel aan de Coornhertstraat te openen.

"Hoe kan dat toch? Dat het voor de verkiezingen mogelijk moet zijn en na de verkiezingen ineens niet meer", verzucht Ruud Korteland.

Twee maten
"Wij verwijten de gemeente Papendrecht dat ze met twee maten meten", vervolgt adviseur De Jong. Hij noemt het pand van Fokker dat in aanbouw is als voorbeeld. En het politiebureau dat aan de Burgemeester Keijzerweg komt (nabij de Noordhoek). Of de vestiging van een supermarkt in de oude bibliotheek, die uiteindelijk niet doorgaat, maar waar wijzigingen van bestemmingsplannen voor nodig waren.

De Jong: "Die wijzigingen worden zonder problemen gedaan. Waarom? Omdat de gemeente daar een financieel belang bij heeft. Maar bij de fietsenzaak van Korteland heeft de gemeente dat niet en dus werken ze niet mee."

Wethouder Arno Janssen verklaarde onlangs nog tijdens een gemeenteraadsvergadering dat hij er alles aan gedaan heeft om de fietsenzaak geopend te krijgen, maar dat dit niet gelukt is. De gemeente heeft zelfs het 'passende aanbod' gedaan aan Korteland om met de fietsenzaak te verhuizen naar de oude bibliotheek aan het Marktplein.

Zeven ton
"Passend aanbod? Ze vroegen zeven ton voor een stukje van 600 vierkante meter", reageert Korteland.

Om de winkel aan de Coornhertstraat geopend te krijgen, heeft Korteland daarom een rechtszaak gestart. Adviseur Herman de Jong denkt dat Korteland sterk staat, ook omdat het Europese Hof in januari over de vrijheid van verkeer van goederen. Ook heeft de Bovag aangegeven dat er vele voorbeelden in de regio zijn waar fietsenzaken een winkel mogen open buiten het centrum. De eerste zitting van de rechtbank is geschorst. Beide partijen krijgen extra tijd van de rechter om zich voor te bereiden op de volgende zitting.

Wethouder Arno Janssen van de gemeente Papendrecht wil nu nog niet reageren, omdat OP de zaak vorige week aangezwengeld heeft bij de gemeente middels een zogenaamde artikel 40-procedure. Janssen wil daarom eerst antwoord geven op de vragen van OP en daarna pas reageren in de pers.

Intussen is Korteland zijn zaak op de Westpolder aan het uitbreiden, zodat de winkelactiviteiten kunnen doorgaan.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }