Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Niels van Rekom voor Leckstaete.
• Niels van Rekom voor Leckstaete. (Foto: Janny den Besten)

Leckstaete opent deuren voor bewoners

  •   349 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Vanaf heden kunnen bewoners zich inschrijven als huurder van een appartement van het oude gemeentehuis aan de Lekdijk. Het pand dat in 1885 diende als huisvesting voor ouderen is ook nu bedoeld voor mensen die zorg en/of begeleiding nodig hebben.

Ambachtsheer Leendert Smit en zijn vrouw Neeltje Smit gaven in 1885 opdracht tot het bouwen van het statige huis op Lekdijk 354. Het doel was om ongeveer vijftien oude mannen en vrouwen die verzorging nodig hadden een tehuis te bieden. De leiding lag in handen van een huismeester en een huismeesteres. Deze werden geassisteerd door een knecht, een dienstbode, een dagmeisje en een tuinknecht. In 1958 werd het bejaardenhuis gesloten en overgedragen aan de gemeente Nieuw-Lekkerland die het in gebruik nam als gemeentehuis.

Ettelijke Lekkerlanders zullen zich kunnen herinneren dat ze de trap opliepen om in de raadzaal in de echt te worden verbonden. Vanaf 1996 werd het pand na een grondige renovatie gebruikt als kantoorruimte. Heden is het gebouw weer teruggebracht in haar oorspronkelijke functie, namelijk het huisvesten van senioren.

Niels van Rekom van Moker Vastgoed vertelt: "Het appartementencomplex biedt tien appartementen van 45 tot 65 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen die bereikbaar zijn via een mooie, glazen lift of via de trap. Elk appartement heeft een royale zitkamer met open keuken, een ruime slaapkamer en badkamer. Het moderne keukenblok bevat een koel-vriescombinatie, magnetron, kookplaat en vaatwasser. Elk appartement is reeds volledig gestoffeerd, zodat de toekomstige bewoners er onmiddellijk in kunnen trekken. Er hangen beige overgordijnen en vitrage en de vloer bestaat uit pvc in houtlook. In het souterrain is er voor iedere wooneenheid een kast aanwezig. Buiten is een groot gemeenschappelijk terras en voldoende parkeerplaats. Tevens zal er een fietsenstalling gerealiseerd worden. Toekomstige bewoners kunnen gebruik maken van een zorgaanbieder die aan het complex verbonden zal zijn."

Het statige Leckstaete doet zijn naam eer aan. Het monument biedt een schitterend uitzicht op de Lek en zelfs op Rotterdam. Voor de huurprijs vanaf 1000 euro woont de toekomstige bewoner in een exclusief pand dat in eclectische stijl gebouwd is. Het vooraanzicht van het dijkhuis is vanaf 1885 zo goed als hetzelfde gebleven. Nog altijd wordt de entree gevormd door het hardstenen bordes met drie traptreden en nog steeds bevindt zich boven de ingang het balkon waarop de burgemeesters jarenlang met Koninginnedag de aubade afnamen.

Voor informatie en/of afspraak:
www.mokervastgoed.nl
0184-788106

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK