• Burgemeester Paans (rechts) spreekt de kinderen toe na afloop van de ceremonie.
• Burgemeester Paans (rechts) spreekt de kinderen toe na afloop van de ceremonie. Foto: Bert Bons

Kinderen Beukelmanschool adopteren oorlogsmonument

Algemeen 111 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Om de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam levend te houden, adopteren basisschoolleerlingen elk jaar het oorlogsmonument in de Polderstraat. Dit jaar waren groep 7 en 8 van de Joannes Beukelmanschool aan de beurt om een krans en bloemen te leggen. Op maandagmiddag 8 april was de officiële plechtigheid.

Met een project op school hebben de kinderen zich op de adoptie voorbereid. Hierbij maakten zij onder andere gebruik van lesmateriaal dat is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tijdens de bijeenkomst op maandag 8 april in Cultureel Centrum Landvast gaven de leerlingen een presentatie over wat zij hebben geleerd van het project.

Burgemeester Jaap Paans opende deze bijeenkomst en na de presentatie liepen de leerlingen en alle genodigden in een gezamenlijke tocht naar de Polderstraat om door middel van een kranslegging symbolisch de adoptie te aanvaarden. 

Traditie 
'Adopteer een monument'  is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Zo leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project.  

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden