• Jim Keeffe.
• Jim Keeffe.

Zoon geallieerde piloot spreekt in De Ark

Algemeen 239 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het is deze maand precies 75 jaar geleden dat James Keeffe, de Amerikaanse piloot van een enorme Liberator bommenwerper, boven Papendrecht uit zijn door Duits afweergeschut zwaar beschadigde vliegtuig moest springen. Die sprong was het begin van een ongelooflijk avontuur. James was de enige van de negenkoppige bemanning die in Papendrecht terechtkwam. Hij zou ook één van de weinigen zijn die het overleefde.

De Papendrechtse families Korteland, Veth en Verdoorn raakten in 1944 allemaal betrokken bij het in veiligheid brengen van deze jonge piloot. James was nog maar 20 jaar oud.

Jaren later vertelde hij het verhaal aan zoon Jim, die er een prijswinnend boek over schreef: 'Two gold coins and a prayer'; ofwel Twee gouden munten en een gebed.

Op woensdag 27 maart komt Jim, die woont in de staat Washington, naar ons dorp om het verhaal nog eens uitgebreid te vertellen. Hij doet dat in de bovenzaal van De Ark, Rubensstraat 35.

Jim is uitgenodigd door Sjaak en Pleunie Korteland. Het is ook Pleunie die deze avond heeft georganiseerd. De zaal is open om 19.45 uur. Om de kosten te dekken vraagt Pleunie een kleine bijdrage van drie euro. Maar daar zit dan wel een kopje koffie bij inbegrepen. Mocht er geld overblijven dan gaat dat naar een goed doel.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden