Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Vlnr: Maro, Annahit en Tina. Zij bakken heerlijke Armeense lekkernijen.
• Vlnr: Maro, Annahit en Tina. Zij bakken heerlijke Armeense lekkernijen. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Armeense gebak uit Alblasserdam, vers op bestelling

  •   191 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Annahit Mikaeljan, Tina Galstian en Maro Gregorian uit Alblasserdam zijn geoefende thuisbaksters. Van hun moeders leerden ze de fijne kneepjes van het vak. Hoewel hun wiegen in drie verschillende landen stonden, delen ze de Armeense cultuur.

Het drietal heeft geen inkomen. Hun mannen doen klusjes, zelf willen ze met de verkoop van taarten en koekjes wat verdienen. Dankzij hulp van de Stichting Noodopvang Papendrecht hebben de drie vrouwen en hun gezinnen een dak boven hun hoofd.

Dagelijks onderhoud
Al jaren verkeren ze in onzekerheid over een verblijfsstatus. De stichting bekostigt hun onderdak, met giften van particulieren en kerken. Tine Kouwenhoven, voorzitter van de stichting: "We doen dit omdat we denken dat ze een goede kans maken op een verblijfsvergunning, maar anders dakloos zouden zijn. Voor hun dagelijks onderhoud moeten ze zelf zorgen. Daarom zetten ze hun hobby om in een verdienmodel; op bestelling bakken ze Armeense lekkernijen." Veel Armeense vrouwen zijn goede baksters, zegt Tine. "In Armenië hoor je voor elke feestelijke gelegenheid een taart te bakken."

Armeense baklava
Annahit werd geboren in Armenië, Tina in Rusland en Maro in Iran. Wat hen bindt zijn de Armeense taal, gebruiken en recepten. In het appartementje van Annahit hebben ze ter gelegenheid van de media-aandacht grote schalen neergezet, met onder andere Armeense baklava en appelbroodjes. De woonkamer ruikt naar een banketbakkerij. Trots vertelt Annahit hoe ze de baklava maakte, met onder andere zelfgemaakt bladerdeeg, veel walnoten, kaneel en honing. "Het duurt bijna vier uur om dit te maken", zegt ze.

Minder zoet
Vrienden en bekenden hebben de bakkunsten van het drietal ontdekt. Ze bestellen regelmatig lekkernijen, voor een verjaardag of etentje met vrienden bijvoorbeeld. Ook Tine is fan van de baksters. "De Armeense baklava vind ik lekkerder dan de Turkse", vertelt ze. "Minder zoet." Tina: "Mensen uit onze kerk vragen vaak of ik rijst met kip kook. Dat is hun favoriet. Ik maak dat op bestelling. We gebruiken veel knoflook in gerechten. Pannenkoeken met gehakt maken we ook veel."

Een onder Armenen erg geliefde lekkernij is 'gata'. Maro: "Het is een zoet gerecht met roomboter, crème fraîche en vanillesuiker. Het deeg heb ik opgerold, met daartussen een vulling van suiker en roomboter." Annahit: "Op elk Armeens feest hebben we gata."

Knokploeg
De drie vrouwen kunnen dramatische verhalen vertellen over hun vlucht naar Nederland. Tine: "Annahit moest vluchten omdat haar zoon in de problemen kwam. Een partizanengeneraal had het op hem gemunt. Die man had een eigen knokploeg, zijn zoon was hoofd van de politie en andere familieleden beheersten de politiek. Annahits zoon was zijn leven niet zeker. Ook de man van Maro kreeg het met deze generaal aan de stok. Inmiddels zit deze generaal in de gevangenis. Hij is corrupt en gewelddadig, het land wil van deze mensen af."

Kinderpardon
Tina kwam als tiener naar Nederland. "Ik was zestien toen ik met mijn moeder uit Rusland vluchtte. Mijn vader heeft politieke problemen gehad. In Nederland wil ik integreren. Ik heb anderhalf jaar op school gezeten om de taal te leren en wilde doorgaan met mijn studie. Maar toen werd onze aanvraag afgewezen en mocht ik niet verder leren." Tina heeft een zoontje van zeven en een dochtertje van vier jaar. Ze hoopt dat haar gezin dankzij het kinderpardon een verblijfsvergunning zal krijgen. "Als dat lukt, wil ik een opleiding doen en verzorgende worden."

Gebak bestellen
Tine maakt graag reclame voor de baksters. Terwijl ze proeft van Tina's aardbeientaart van biscuitdeeg met botercrème en chocoladeglazuur zegt ze: "Als mensen huisgemaakt gebak willen, puur, met eerlijke ingrediënten, dan zijn ze hier aan het goede adres. Voor de baksters is het een mooie manier om wat van hun cultuur te laten zien en voor Nederlanders is het leuk om eens iets anders te proeven." Bestellen kan door te mailen naar: armeensgebak@gmail.com.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK