Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Peter Stam

Evaluatie stankincident Alblasserdam: 'Wat als-vragen zijn lastig te beantwoorden'

  •   45 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De evaluatie van het stankincident in Alblasserdam leverde dinsdagavond tijdens de commissievergadering meerdere vragen op van raadsleden.

Zo bracht VVD-raadlid Stavros Barzas in dat het incident gebeurde terwijl er veel wind stond, zodat het gas zich snel verspreidde. "Maar wat als dit gebeurd was bij windstil weer? Waren we dan in staat geweest dit incident de baas te worden? Dit moeten we meenemen in het onderzoek dat loopt, om ons te wapenen richting de toekomst."

En Corné van Werkhoven (SGP): "Wat als de veiligheidsklep niet had gefunctioneerd, was de tank dan geëxplodeerd? Wellicht moet dat scenario ook meegenomen worden in de terugblik. Daarnaast vragen wij ons af: is het wel verstandig om containers met dergelijke stoffen zo dichtbij de bewoonde omgeving te hebben staan?" 

Stankoverlast
Namens het CDA meldde Arie van 't Zelfde dat tijdens de regenval van afgelopen week er op meerdere plekken weer stankoverlast werd geconstateerd. "Wat is daarvan de oorzaak?"

Burgemeester Jaap Paans antwoordde daarop dat in het riool de stof nog steeds aanwezig is en dat dit bij het verwerken van het regenwater weer naar buiten kan komen. "Bij elke melding gaan we ter plaatse om het te controleren. Soms ruiken we het ook, maar vaak ook niet. Het kan ook psychisch zijn, dat mensen denken het te ruiken."

Lastig
Wat betreft de overige vragen zegde Paans toe dat deze meegenomen en zo mogelijk beantwoord worden. "Maar dat is heel lastig bij wat als-vragen. Als je daar een antwoord op geeft, kan het als het echt zo gaat toch weer anders verlopen en zegt u: 'Maar u had gezegd dat het zo zou gaan.' We nemen wel de context van deze vragen mee, zoals de vraag of de opslag van dergelijke stoffen in de buurt van een bewoond gebied mogelijk moet blijven."

Overigens is nog steeds niet bekend welke stof er over een groot deel van Nederland verspreid is. "Wat er door de chemische reactie is ontstaan, is heel moeilijk te achterhalen door het bureau dat hier onderzoek naar doet."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK