Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Onder toeziend oog van wethouder Dorien Zandvliet ondertekenden Aat van Genderen en Rogier Vegter de samenwerkingsovereenkomst om Integrale Kindcentra te vormen.
• Onder toeziend oog van wethouder Dorien Zandvliet ondertekenden Aat van Genderen en Rogier Vegter de samenwerkingsovereenkomst om Integrale Kindcentra te vormen. (Foto: Karin de Paauw)

Wasko en SOBA verbinden opvang en onderwijs met elkaar

  •   154 keer gelezen

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM • Onder toeziend oog van wethouder Dorien Zandvliet (onderwijs) ondertekenden Aat van Genderen (bestuurder Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserdam) en Rogier Vegter (directeur-bestuurder Wasko Kinderopvang) maandag 18 maart een samenwerkingsovereenkomst om Integrale Kindcentra te vormen.

Dorien Zandvliet, wethouder van onder andere onderwijs, is blij met deze ontwikkeling: "Fijn dat SOBA en Wasko hun samenwerking nog verder gaan intensiveren. Dit past goed in het gemeentelijk beleid."

"Vaak wordt IKC-vorming van hogerhand opgelegd", aldus Peter Rietveld, directeur OBS 't Nokkenwiel. "Dat is hier niet het geval. Vanuit de medewerkers is de samenwerking zo gegroeid. De zorg voor de kids wordt echt samen beleefd door alle medewerkers van school en Wasko. Dat is de kracht van deze ontwikkeling."

Vera Doejaaren, directeur OBS Het Palet, vult aan: "De onderlinge positiviteit en samenwerking is al jaren voelbaar bij ouders. Er zijn korte lijnen tussen ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers. De continuïteit van de doorgaande lijn wordt nu geformaliseerd. De afgelopen jaren zijn we gezamenlijk op zoek gegaan naar wat er wel allemaal kan binnen een IKC. Zo zetten we pedagogisch medewerkers in bij kinderen met een arrangement, het zogenaamde rugzakje, en als onderwijsassistent of pleinwacht. Hierdoor verlagen we de werkdruk bij de leerkrachten en hebben pedagogisch medewerker minder gebroken diensten. "

"De meerwaarde voor kinderen is dat ze meer begeleiding en aandacht krijgen omdat ze individueel of in kleine groepjes werken met een onderwijsassistent en juist ook voor de kinderen die meer uitdaging aan kunnen", zegt Antoinette Smit, teamleider Wasko. "Ons activiteitenaanbod wordt nog leuker. Niet alleen binnen de muren van het IKC, maar ook in samenwerking met onze Sport BSO, Natuur BSO en kinderdagverblijf Dikkie Dik."

"De activiteiten op het gebied van onder andere sport, natuur en cultuur zijn een mooie aanvulling op de schoolse vaardigheden, lezen, taal, rekenen. Creatief denken, mediawijsheid, samenwerken, probleemoplossend vermogen, allemaal vaardigheden die je nodig hebt in de maatschappij van morgen. Voor ouders heeft een IKC praktische voordelen: één vast en vertrouwd aanspreekpunt en doordat opvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten kunnen ouders werk en zorg eenvoudig combineren.

Fotobijschrift: Onder toeziend oog van wethouder Dorien Zandvliet (onderwijs) ondertekenden Aat van Genderen (bestuurder Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserdam) en Rogier Vegter (directeur-bestuurder Wasko Kinderopvang) de samenwerkingsovereenkomst om Integrale Kindcentra te vormen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten