Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De OnderwijsRoute bij Hak in Alblasserdam.
• De OnderwijsRoute bij Hak in Alblasserdam.

VMBO-2 scholieren zien, voelen en proeven bedrijven

  •   75 keer gelezen

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM • In de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht werd vorige week voor de zesde keer de OnderwijsRoute gehouden.

De bedrijfsbezoeken zijn door de leerlingen en hun begeleiders als een groot succes ervaren. De bezoeken waren heel leerzaam, 'eye openend'en gaven een goede kijk op wat er in het bedrijf allemaal gebeurt.

Wethouder Pieter Paans was aanwezig bij de kennismaking van de leerlingen met Rabobank Drechtsteden (locatie Papendrecht) en wethouder Kees de Ruijter was aanwezig bij het bedrijfsbezoek van de leerlingen bij Struijk Optiek.

Samenwerking
Op lokaal niveau is een goede aansluiting tussen de behoeften van het bedrijfsleven (de arbeidsmarkt) en het onderwijs gewenst. Om dat te bevorderen werken bedrijven samen met scholen (basis en voortgezet onderwijs) en de gemeenten. Er zijn diverse projecten om vraag en aanbod van arbeid gericht op vandaag en op de toekomst te matchen. Dit begint al bij de basisschool.

De OnderwijsRoute wordt jaarlijks georganiseerd voor tweedejaars leerlingen van het VMBO en helpt leerlingen een goede en betere keuze te maken voor een vervolgopleiding. De gedachte én overtuiging is dat wanneer leerlingen bedrijven, instellingen en organisaties kunnen 'ruiken, voelen en proeven' zij beter kunnen aanvoelen of hun keuze voor een bepaalde studierichting de juiste is. Anderzijds biedt de OnderwijsRoute bedrijven, instellingen en organisaties een kans kennis te maken met een mogelijk toekomstige medewerkers.

Dit jaar hebben 26 bedrijven, organisaties, instellingen deelgenomen en hebben hun deur opengesteld ten behoeve van de OnderwijsRoute. Zij ontvingen de leerlingen en lieten hen kennismaken met de werkzaamheden en de beroepen in hun bedrijf.

De volgende bedrijven werden door de leerlingen bezocht: In Papendrecht: Albert Heijn, Cross Fit, Fokker, Jumbo, Pannenkoekenhuis Frittella, Politie, PonPower, Rabobank, Stichting Gemiva/SVG Groep, Struijk Optiek, Van de Grijp IGS B. V. en Veth Propulsion.

In Alblasserdam: ETB de Noord, FnSteeel, De Haan verhuizingen, De Snelle Vliet, Hak BV, Lésec beveiliging, PMR Hydraulics, Safe Site, Valk Welding bv, Maatgroep, Restaurant Le Barrage, Royal IHC, Stichting Waardenburg en Tribus Pro.

De leerlingen van CSG De Lage Waard bezochten deze ochtend verschillende bedrijven in de beide gemeenten met meerdere touringbussen van De Snelle Vliet Alblasserdam. De tweedejaars VMBO leerlingen van het Willem de Zwijger College gingen lopend naar hun bedrijven.

De OnderwijsRoute wordt georganiseerd door Konekto bv, CSG De Lage Waard, Het Willem de Zwijger College, gemeente Alblasserdam en gemeente Papendrecht. Ook in overige Drechtstedengemeenten vinden Onderwijsroutes plaats.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK