Logo hetkontakt.nl/klaroen

Werkstraf voor Alblasserdamse hacker Lil'Kleine

  •   39 keer gelezen

alblasserdam/dordrecht • Alblasserdammer S.B. (21) en medeverdachte R.V. (22) uit Boskoop hebben maandag 11 maart een werkstraf van 160 uur gekregen voor het hacken van populaire accounts op social media. Onder meer het Instagramaccount van artiest Lil'Kleine werd gekraakt.

Ook kreeg R.V. een celstraf van 32 dagen opgelegd. Omdat hij die periode in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet alsnog naar de gevangenis. Datzelfde geldt voor Alblasserdammer S.B., die 20 dagen in voorarrest heeft gezeten en precies die straf opgelegd kreeg door de Dordtse rechter.

Met een phishing mail werden in 2016 inloggegevens bemachtigd door de twee hackers. Na overname van de accounts kregen sommige van de oorspronkelijke eigenaars een aanbod om hun account weer terug te kopen. Volgens de aanklacht zouden de twee cybercriminelen hiermee minimaal 35.000 euro buitgemaakt hebben. Volgens de twee daders ging het echter om ongeveer 10.000 euro. De beide daders noemden hun acties van destijds 'kwajongensstreken', maar zien nu wel in dat ze veel schade aangericht hebben. Artiesten gebruiken hun Facebook- en Instagramaccounts als een bron van inkomsten. De politie was gestart met een onderzoek, toen Facebook aan de bel getrokken had. S.B. en R.V. werden in maart 2016 aangehouden.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK