Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: 123rf.com

Celstraf na drogeren 'bemoeizieke' moeder uit Papendrecht

  •   217 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zijn moeder maande hem altijd om pillen zijn tegen psychoses te slikken, maar ze moest zelf maar eens ondervinden hoe vervelend dat medicijn is, vond de 30-jarige Frank van W. uit Papendrecht.

Daarom gaf hij de 'bemoeizieke' moeder vorig jaar zomer in haar woning in Papendrecht een kop koffie met daarin een forse hoeveelheid van het anti-psychosemiddel Olanzapine. Het nietsvermoedende slachtoffer belandde in het ziekenhuis. Voor die mishandeling met voorbedachten rade eiste het Openbaar Ministerie maandag bij de rechtbank in Dordrecht tegen W. een celstraf van anderhalf jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Omdat ze weer eens klaagde over dat hij zijn medicatie tegen schizofrenie moest innemen, ging er in het hoofd van Van W. naar eigen zeggen 'wat mis'. Hij had al minstens drie maanden geen psychosepillen geslikt en dacht: 'Neem zelf maar eens wat van die medicijnen die ik altijd van jou moet innemen'.

Hij wilde haar laten voelen hoe moe en energieloos hij er wel van  wordt, zegt hij. Zo verpoederde hij eerst Olanzapinetabletten in een glas water. Omdat het water veel te troebel werd, gebruikte hij koffie. Daarin loste het middel wel onzichtbaar op.

Zijn moeder dacht dat het eindelijk de goede kant met haar zoon opging toen hij haar de kop koffie aanbood. "Maar het voelde alsof ik een klap met een mokerhamer op mijn hoofd kreeg", nadat ze de koffie met melk en Olanzapine helemaal had leeggedronken. Nadat ze in de keuken de lege strip medicijnen zag liggen, belde ze haar zwager omdat ze besefte dat het mis was. Van de ziekenhuisopname die erop volgde kan ze zich weinig herinneren. "Ik ben gelukkig in staat om het na te vertellen."

'I hope she dies'
Van W. wist volgens de officier van justitie maar al te goed dat hij een groot risico nam omdat ze ook andere medicatie slikt. Het is onduidelijk hoeveel pillen hij zijn moeder precies toediende. Daarom kan er volgens de aanklaagster niet worden bewezen dat hij haar dood wilde maken. Hoewel de Papendrechter na het voorval op Facebook 'I hope she dies', aan een vriend schreef, checkte de man de volgende dag bij zijn tante of ze nog leefde. Tegen haar verklaarde de Papendrechter dat hij zijn moeder 'een koekje van eigen deeg' wilde geven.

Ook nam de aanklaagster het de Papendrechter zeer kwalijk dat hij na het voorval zonder rijbewijs in zijn moeders auto stapte en helemaal naar Oberhausen in Duitsland reed.

Voor zijn advocaat is het duidelijk dat de man zijn moeder niet wilde vermoorden. De Papendrechter zou zelf al eens een dergelijke dosis Olanzapine hebben genomen en daardoor weten wat de gevolgen zijn: 'Veel slapen of tijdelijk buiten bewustzijn raken'.

Risico op herhaling
De raadsman vroeg om onmiddellijke vrijlating. Dat verzoek wees de rechtbank af omdat het risico op herhaling volgens de rechters te groot is. In 2009 zou de man ook al eens een jaar gedwongen opgenomen zijn geweest omdat hij gewelddadig was tegen zijn moeder en politieagenten.

Mocht de rechtbank de eis straks overnemen, moet Van W. effectief nog vier maanden uitzitten. Hij zit inmiddels vijfenhalve maand vast. Verder wil de aanklager dat hij een verplichte psychiatrische behandeling krijgt na zijn vrijlating, en ook verplicht begeleid moet gaan wonen. De Papendrechter zwierf ten tijde van het incident her en der rond.

De uitspraak volgt op 25 maart. 

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK