Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Het voorstel voor het nieuwe wapenschild van Molenlanden.
• Het voorstel voor het nieuwe wapenschild van Molenlanden. (Foto: )

Raad Molenlanden gaat wapenschild kiezen

  •   35 keer gelezen

MOLENLANDEN • De gemeenteraad van Molenlanden kiest op dinsdag 19 maart een wapenschild voor de nieuwe fusiegemeente.

Het ontwerp is geïnspireerd op de huidige en eerdere gemeentewapens, waardoor een duidelijke verbinding is met het verleden en de historie van de gemeente. Het ontwerp laat centraal een molen van Keel zien, met aan beide kanten lisdodden, gevestigd op een grasgrond. Hierbij is een verwijzing te zien naar de historie, het landschap en de gemeentenaam. Daarnaast staat in het ontwerp een verhoogde beurtelings gekantelde dwarsbalk, welke afkomstig is uit het huidige wapen van de gemeente Giessenlanden en zijn oorsprong heeft in het Van Arkel-wapen.

Het voorstel voor een wapenschild komt voort uit de werkgroep 'Gemeentewapen Molenlanden', die in juni 2018 samengesteld werd. De werkgroep heeft ook nog een tweede ontwerp gemaakt met twee kleinere molens en een grotere lisdodde, maar heeft zelf de voorkeur voor de grote molen met aan beide kanten kleine lisdodden.

De gemeenteraad is nu aan zet om een besluit te nemen over het voorgestelde gemeentewapen.

Gemeentevlaggen
Ook wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om twee gemeentevlaggen vast te stellen. Een gemeentevlag zorgt voor herkenning en geeft uitstraling bij bijzondere gelegenheden. Om reden van herkenning wordt geadviseerd om de vlaggen te baseren op het logo en niet op het gemeentewapen.

Ambtsketen
De ambtsketen maakt geen onderdeel uit van dit voorstel. Hiervoor loopt een apart traject. Ontwerpers zijn uitgenodigd om een ontwerp in de dienen waarna er een selectieproces zal zijn. Vervolgens zal er een consultatie van een afvaardiging van de gemeenteraad plaatsvinden. Nadat een keuze is gemaakt zal de ambtsketen worden vervaardigd. Beoogd is om de ambtsketen voor het eerst te dragen bij de installatie van de eerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente. Dat zal waarschijnlijk in het najaar plaatsvinden.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het voorgestelde wapenschild, zal het wapen officieel aangevraagd worden bij de Koning. Na instemming door de Kroon (die normaal gesproken zal worden verleend), kan het wapen gebruikt worden voor het vervaardigen van de penning die een onderdeel is van de ambtsketen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK