• Jim en James Keeffe enkele jaren geleden.
• Jim en James Keeffe enkele jaren geleden. Foto: Pleunie Korteland

Zoon oorlogspiloot spreekt in Papendrecht

Algemeen 463 keer gelezen

PAPENDRECHT • Jim Keeffe, zoon van de geallieerde piloot die op 8 maart 1944 neerstortte in Papendrecht, komt naar Nederland om op woensdag 27 maart een lezing te verzorgen over wat zijn vader in de oorlog heeft meegemaakt.

Op 8 maart 1944 sprongen negen bemanningsleden boven Papendrecht uit hun brandende Liberator. Ze kwamen terecht in Alblasserdam en Oud-Alblas en het toestel, met daarin het lichaam van de al gesneuvelde staartschutter, stortte snel daarop neer in Hendrik-Ido-Ambacht. Eén man kwam terecht in Papendrecht. Dat was de piloot van het toestel, de twintigjarige Luitenant-vlieger James Keeffe.

De enorme bommenwerper was boven Berlijn al zwaar geraakt door het Duitse afweergeschut en 'kreupelde' naar de thuisbasis. 'On a wing and a prayer', op één vleugel en met een gebed, was in de oorlog een bekend gezegde onder de vliegers. Maar bij de Nederlandse grens werd het toestel opnieuw geraakt en daarmee waren de kansen op een veilige terugkeer verkeken. Het einde kwam dus boven de Alblasserwaard.

Velen zagen het gebeuren, maar weinigen wisten hoe het de Amerikaanse bemanning verder verging. Dat zijn negen individuele verhalen, waarvan de meeste in de loop van de tijd verloren zijn gegaan.

Maar van één van die jongens weten we heel precies hoe het met hem is afgelopen. James Keeffe, de piloot, vertelde vele jaren later uitgebreid aan z'n zoon hoe het na z'n sprong boven Papendrecht verder ging. Zoon Jim was zo onder de indruk dat hij besloot er een boek over te schrijven: 'Two gold coins and a prayer'. Het boek werd een groot succes in Amerika en Jim Keeffe won er zelfs een prijs mee.

In 2014 kwam hij met zijn boek naar Papendrecht in een hernieuwde poging kennis te maken met de families die zijn vader in 1944 zo geholpen hadden. Zijn vader had onderdak gevonden bij de familie Korteland aan het Westeind en twee andere dappere Papendrechters, Marinus Veth en Johannes Verdoorn, brachten hem naar een schuiladres in Dordrecht. Vijf jaar geleden maakte zoon Jim die tocht opnieuw. Dit keer waren het de roeiers van de Dordtse Roei- en zeilvereniging die de tocht maakten. Het was een emotioneel bezoek, met als afsluiting de lezing van Jim op de 4e mei.

En nu, precies 75 jaar na die dramatische gebeurtenissen, komt Jim opnieuw naar Nederland. Ook dit keer vertelt hij over dat ongelooflijke avontuur wat zijn vader in de Alblasserwaard beleefde.

Jim is dit keer te gast bij Pleunie en Sjaak Korteland, die een paar jaar geleden speciaal naar de staat Washington zijn gevlogen om de 92e verjaardag van James Keeffe mee te vieren.

Het is ook Pleunie die de lezing heeft georganiseerd. Belangstellenden kunnen komen luisteren op woensdag 27 maart om 20.00 uur in de bovenzaal van de Ark aan de Rubensstraat 35 in Papendrecht. Om de kosten te dekken wordt een kleine bijdrage van 3 euro gevraagd. Daarbij is dan wel een lekker kopje koffie inbegrepen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden