Afbeelding
update

Alblasserdamse hacker van Lil' Klein voor de rechter

Algemeen 244 keer gelezen

ALBLASSERDAM/DORDRECHT • Alblasserdammer S.B. (21) staat op maandag 25 en dinsdag 26 in de rechtbank van Dordrecht terecht voor het hacken van Instagram- en Facebookaccounts.

Samen met zijn compagnon R.V. (22) uit Boskoop waren ze er tussen mei 2015 en maart 2016 in geslaagd om talloze accounts over te nemen, onder meer van bekende artiesten en bekende Nederlanders als Lil' Klein en Zimra Geurts.

Met een phishing mail werden inloggegevens bemachtigd. Na overname van de accounts kregen sommige van de oorspronkelijke eigenaars een aanbod om hun account weer terug te kopen. Volgens de aanklacht zouden de twee cybercriminelen hiermee minimaal 35.000 euro buitgemaakt hebben. Volgens de twee daders ging het om ongeveer 10.000 euro.

De beide daders noemden hun acties van destijds 'kwajongensstreken', maar zien nu wel in dat ze veel schade aangericht hebben. Artiesten gebruiken hun Facebook- en Instagramaccounts als een bron van inkomsten.

De politie was gestart met een onderzoek, toen Facebook aan de bel getrokken had. S.B. en R.V. werden in maart 2016 aangehouden.

De aanklager eist tegen R.V. uit Boskoop een celstraf van 32 dagen (gelijk aan het voorarrest) en een werkstraf van 120 uur. Tegen S.B. uit Alblasserdam eist ze jeugddetentie van 20 dagen (gelijk aan zijn voorarrest) en een werkstraf van 120 uur. Ook wil het Openbaar Ministerie het illegaal verdiende geld terug vorderen.

In hun slotwoord vertelden de twee daders dat ze spijt hadden van hun acties. De advocaat noemde de zaak een 'a-typische phishingzaak', omdat van de gedupeerden niet direct vermogen afhandig is gemaakt. Er zijn geen bankrekeningen leeggetrokken. En R.V. is uit zichzelf gestopt. De rechtbank doet uitspraak op 11 maart.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden