Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: 123rf.com

Ook zorgen in Papendrecht over verdwijnen sirenes

  •   128 keer gelezen

PAPENDRECHT • In navolging van buurgemeente Alblasserdam maakt ook Papendrecht zich zorgen over de voorgenomen afschaffing van de sirenes.

Dat bleek donderdagavond 21 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering van Papendrecht. Margré van Wijngaarden (PAB): "Per 1 januari 2020 zullen de sirenes worden afgeschaft. De reden is dat er moderne communicatiemiddelen zijn die kunnen alarmeren bij een calamiteit en die zijn goedkoper. Toch pleit het PAB voor behoud van de sirenes."

"Niet iedereen beschikt namelijk over mobiele telefoon die NL Alert heeft", legde Margré van Wijngaarden uit. "Bij sommige bedrijven is het verboden om mobiele telefoon aan te hebben. Zij kunnen niet gewaarschuwd worden. En er zijn mensen die hun telefoon 's nachts uitzetten."

Ze benoemde tijdens de vergadering het feit dat Papendrecht in de gevarenzone van Chemours zit en de Betuwelijn geregeld gevaarlijke stoffen vervoert. Een goed werkend alarmeringssysteem is dan van groot belang.

Lekkende tankwagen
Het PAB vroeg aandacht voor de sirenes naar aanleiding van het ongeval met een tankwagen in Alblasserdam, die bijna twee weken geleden een vieze gaslucht lekte. Het NL Alert bericht dat toen verstuurd werd, kwam niet aan bij mensen uit de omgeving die het hadden moeten krijgen. Daardoor realiseerde het PAB zich dat de 'moderne communicatiemiddelen' niet voldoen wanneer inwoners gewaarschuwd moeten worden.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke begreep de zorgen van PAB en deelde donderdagavond mee dat hij eerder die dag een gesprek heeft gehad met vertegenwoordigers vanuit de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. "We hebben de toezegging gekregen dat er goed naar gekeken gaat worden. Het onderwerp staat op de agenda bij de Veiligheidsraad en Ministerie."

Moerkerke deelde mee dat ook andere Veiligheidsregio's in het land hun zorg geuit hebben over de betrouwbaarheid en de werking van NL Alert, dat via Smartphones waarschuwingen verspreidt en op termijn de sirenes moet vervangen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK