Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Het Willem de Zwijger College.
• Het Willem de Zwijger College. (Foto: Bert Bons)

Impasse huisvesting VO-scholen in Papendrecht blijft voortduren

  •   120 keer gelezen

PAPENDRECHT • Ook een externe deskundige, die door de gemeente Papendrecht aangetrokken is, ziet geen mogelijkheden om de twee scholen voor voortgezet onderwijs in Papendrecht te laten samenwerken op weg naar nieuwe huisvesting.

De schoolgebouwen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College zijn gedateerd en moeten opgeknapt of nieuw gebouwd worden. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Papendrecht geprobeerd om een plan te maken voor een gezamenlijk onderkomen, dat toekomstbestendig is en goed voortgezet onderwijs garandeert.

Het Oostpolderpark werd destijds als eerste gepresenteerd als geschikte locatie, maar viel na fel protest van omwonenden, natuurorganisaties en de gemeenteraad al snel af. Daarna volgden alternatieve plaatsen in Papendrecht, maar die werden niet verder onderzocht omdat bleek dat de scholen het op voorhand al niet eens konden worden over een gezamenlijke aanpak.

Patstelling
Om uit de patstelling te komen heeft de gemeente Papendrecht in het najaar van 2018 in samenspraak met de beide scholen besloten om een onafhankelijke externe verkenner te vragen om te onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om de huisvesting van de scholen te vernieuwen.

De verkenner heeft gesprekken gevoerd met de directies van de beide scholen en vertegenwoordigers van de gemeente Papendrecht. Dit heeft volgens de gemeente Papendrecht geen nieuwe inzichten opgeleverd.

Teleurstellend
"Dat vinden wij teleurstellend, maar het bevestigt ook dat het onderzoek in de vorige collegeperiode uitgebreid is uitgevoerd", schrijft het gemeentebestuur van Papendrecht aan de raad. Het college heeft nog geen beslissing genomen over hoe nu verder te gaan. In ieder geval wil het gemeentebestuur opnieuw met de scholen in gesprek. Gehoopt wordt dat er binnen maximaal drie jaar concrete stappen gezet kunnen worden om tot meer samenwerking tussen de scholen en betere schoolgebouwen te kunnen komen.

De kosten van de inhuur van de externe deskundige bedroegen iets meer dan 5500 euro (exclusief BTW). Het onderwerp wordt op donderdag 21 februari behandeld tijdens de gemeenteraadsvergadering in Papendrecht.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK