Afbeelding

Gemeente Papendrecht berust in verloren rechtszaak Rivierendriesprong

Algemeen 316 keer gelezen

PAPENDRECHT • "We hadden anders gehoopt, maar we zullen het ermee moeten doen", zo reageert wethouder Arno Janssen van onder meer Ruimtelijke Ordening op het bericht dat de gemeente Papendrecht 1,4 miljoen euro planschadevergoeding moet betalen aan Rivierendriesprong.

De gemeente Papendrecht en bouwstoffenbedrijf Rivierendriesprong bakkeleien al ruim tien jaar over de zaak. De gemeente heeft het bestemmingsplan in het gebied gewijzigd en dan loop je het risico dat belanghebbenden daarvan schade ondervinden. Die schade voor Van Herwijnen komt voort uit een verlaging van de zogenoemde milieucategorie van het bedrijfsterrein aan de Noordhoek.

Vroeger zat daar een scheepswerf en tegenwoordig het puinafval- en bouwmaterialenbedrijf Rivierendriesprong. Door de verlaging van de milieucategorie van 5 naar 3 kunnen zich daar veel minder zware bedrijven en industrie vestigen. En het bedrijf dat er zit kan minder herrie, stof en stank produceren.

Rivierendriesprong was van mening dat het bedrijf en de grond daardoor bijna 8 miljoen euro minder waard was geworden. De gemeente was het daarmee niet eens en vond eigenlijk dat de waarde van de grond juist verhoogd was. De rechter kwam ergens tussenin uit en heeft de gemeente veroordeeld tot het betalen van 1,4 miljoen euro.

Lucht geklaard
Inmiddels is de lucht tussen het bedrijf en de gemeente geklaard. Letterlijk en figuurlijk. "Ik heb van de ambtenaren en van de Omgevingsdienst begrepen dat het bedrijf zichzelf verbeterd heeft en de overlast terug gedrongen heeft", vertelt wethouder Janssen.

De rechtszaak moet volgens hem dan ook vooral gezien worden als een erfenis uit het verleden. "De consequenties daarvan moeten we aanvaarden", concludeert de wethouder. Hij weet dat de gemeente voor een deel rekening gehouden heeft met een financiële tegenvaller en alvast wat geld gereserveerd had. Hoeveel weet hij niet precies.

Nog een rechtszaak
In het kielzog van deze uitspraak volgt echter nog een andere rechtszaak, die verband houdt met dezelfde bestemmingsplanwijziging die de gemeente jaren geleden gedaan heeft. Dat is namelijk een zaak over de vermogensschade die het bedrijf geleden heeft. Oftewel; een rechtszaak over wat het bedrijf graag had willen doen, maar niet heeft kunnen doen omdat de gemeente het bestemmingsplan gewijzigd had.

De claim in deze zaak loopt in de tientallen miljoenen. "Ik denk niet dat de zaak van de planschadevergoeding consequenties heeft voor de komende zaak over de vermogensschade", reageert wethouder Janssen. "Het is lastig om waar te maken dat je iets niet heb kunnen doen. Maar tegelijkertijd kan ik er niets zinnigs over zeggen. Ik ben niet zo thuis in juridische steekspellen."

Het is niet bekend wanneer de zaak van de vermogensschade dient bij de Raad van State.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden