Afbeelding

Papendrecht moet 1,4 miljoen euro betalen in schadeclaimzaak Van Herwijnen

Algemeen 1.376 keer gelezen

DEN HAAG/PAPENDRECHT • De Raad van State is het eens met de rechtbank Rotterdam, die eerder de planschadevergoeding voor de eigenaar van het Rivierendriesprong-terrein aan de Noordhoek op 1,4 miljoen euro vast stelde.

De Raad heeft met deze uitspraak van afgelopen woensdag zowel het hoger beroep van eigenaar Van Herwijnen als dat van de gemeente Papendrecht van de hand gedaan.

Van Herwijnen eiste een veelvoud van het door de rechter vastgestelde bedrag: bijna acht miljoen euro. De gemeente Papendrecht wilde Van Herwijnen geen cent planschadegeld uitkeren.

Flink in buidel tasten
Na deze uitspraak zal de gemeente nu toch flink in de buidel moeten tasten voor Van Herwijnen. De Raad van State is het in ieder geval eens met het eerder door de onafhankelijke taxateur (STAB) van de rechtbank vastgestelde schadebedrag.

Het hoogste bestuursrechtscollege wuift in de uitspraak alle kritiek van zowel Van Herwijnen als de gemeente tegen het STAB-planschaderapport weg. De STAB heeft op correctie wijze de hoogte van de  planschade vastgesteld, aldus de Raad van State.

Huurprijs
Die schade voor Van Herwijnen komt voort uit een verlaging van de zogenoemde milieucategorie van het bedrijfsterrein aan de Noordhoek in 2008. Vroeger zat daar een scheepswerf en tegenwoordig het puinafval- en bouwmaterialenbedrijf Rivierendriesprong. Door de verlaging van de milieucategorie van 5 naar 3 kunnen zich daar veel minder zware bedrijven en industrie vestigen. En het bedrijf dat er zit kan minder herrie, stof en stank produceren.

Dat drukt uiteraard de huurprijs en de verhuurbaarheid van het terrein, dat in eigendom is van Kerkdrieler Marcel van Herwijnen. De gemeente Papendrecht en Van Herwijnen stonden in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de gemeente Papendrecht was het terrein alleen maar meer waard geworden en was er geen sprake van planschade. Van Herwijnen schatte de schade zelf op 7,8 miljoen euro.

De rechtbank deed al in 2016 uitspraak en bepaalde dat de gemeente Van Herwijnen bijna 1,4 miljoen euro schadegeld moet uitkeren.  Dat laatste bedrag is nu door de Raad van State bevestigd.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De actiegroep Gaaf Slingeland hing in Molenlanden posters op en plaatste ook spandoeken.
CDA-motie van treurnis over traject windturbines Molenlanden krijgt geen steun: 'Nu niet het moment om in grijpen' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Klachten parkeeroverlast Kinderdijk behoren nog niet tot het verleden: 'Maar we willen ze tot een minimum beperken' Nieuws 9 uur geleden
• De kampioenen MA1, MB1 en JC1 samen.
Vier jeugd teams kampioen bij vv Flits uit Papendrecht Sport 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden