Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan
update

Gemeente beëindigt selectieprocedure voor aanleg glasvezel in Molenwaard

Algemeen 134 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het Molenlandse college heeft een punt gezet achter de concurrerende selectieprocedure voor de aanleg van glasvezel in Molenwaard. De belangrijkste reden: er heeft zich een marktpartij gemeld die heeft aangeven een glasvezelnetwerk aan te leggen zonder financiële ondersteuning van de gemeente.

'De markt voor de aanleg van glasvezel is enorm in beweging', meldt het gemeentebestuur in een persbericht. 'Voorafgaand aan de concurrerende selectieprocedure leek het nog niet mogelijk om glasvezel in het buitengebied aan te leggen zonder een financieel arrangement van de gemeente. Nu is gebleken dat de aanleg van glasvezel wél door de markt kan worden gerealiseerd. Doordat een marktpartij zich heeft gemeld, is er geen sprake meer van zogeheten marktfalen.'

Raadsvergadering
Wethouder Johan Quik: "Het college heeft met pijn in het hart dit besluit genomen. Doel blijft om alle inwoners van snel internet te voorzien. We onderzoeken daarom nu de mogelijkheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de huidige markt. Een voorstel hiervoor zal op 5 maart aanstaande tijdens een openbare raadsvergadering door de gemeenteraad worden behandeld."

De Molenwaardse raad gaf in de loop van 2018 groen licht om een lening van 9,8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van glasvezel op de plaatsen waar in de gemeente dit nu nog niet aanwezig is. 'Om financiële ondersteuning te kunnen geven moest de gemeente, in lijn met de Europese vrijstellingsregels, een concurrerende selectieprocedure organiseren. Dit om de partij te kiezen die infrastructuur aan gaat leggen en om de hoogte van het steunbedrag te bepalen.'

'Omdat tijdens de loop van de procedure duidelijk is geworden dat er marktpartijen zijn die wél een glasvezelnetwerk kunnen aanleggen zonder financiële ondersteuning van de gemeente, heeft het college van b en w besloten om de selectieprocedure te beëindigen.'

Haaks
Voor Stichting Glasvezel Molenwaard kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel. "Als dit betekent wat wij denken dat het betekent, dan staat het volledig haaks op de lijn die het gemeentebestuur zelf altijd heeft gekozen", reageert Edwin van der Ham, voorzitter van de stichting. "Vier jaar geleden heeft de gemeente de vraag bij de samenleving neergelegd om de aanleg van glasvezel op te pakken. Dat hebben wij gedaan. Ondernemers en vrijwilligers hebben hier duizenden euro's en vele uren aan tijd in geïnvesteerd om het van de grond te krijgen."

Hij vervolgt: "De beslissing om hier geld voor uit te trekken is door de gemeente de afgelopen twaalf maanden vijf keer uitgesteld. Nu lijkt het erop dat er eenzijdig een knoop wordt doorgehakt om het aan een marktpartij over te laten om glasvezel aan te gaan leggen. Die hebben geen financiële steun nodig, maar gaan wel zo'n 2000 euro aansluitkosten rekenen per adres, terwijl wij het gratis zouden gaan doen. Ik snap dus wel dat ze van de gemeente geen geld nodig hebben, de rekening wordt gewoon bij de samenleving neergelegd."

Desondanks is de deur nog niet definitief dicht, geeft Van der Ham toe. "Vanavond (woensdagavond, red.) hebben we overleg met de wethouder over de verdere afhandeling. We zijn heel benieuwd wat dat gesprek voor ons op gaat leveren."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden