Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Bert Bons

Drukbezocht nieuwjaarconcert Soli Deo Gloria in Landvast

  •   185 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam organiseerde op zaterdag 12 januari in samenwerking met Landvast het traditionele nieuwjaarsconcert. Met een knipoog naar Wenen.

Het nieuwjaarsconcert kent een toenemende populariteit in Alblasserdam. Het concert kenmerkt zich door een gezellige sfeer en goed in het gehoor liggende muziek, uitgevoerd door het fanfare orkest van Soli.

Programma
Na een spectaculaire opening met de Millina Overture vervolgde het orkest met The adventures of Baron van Munchhausen. Dit werk is gebaseerd op de avonturen van Baron Munchausen. In deze verhalen beleeft de knotsgekke baron allerlei fantastische avonturen. Zo kon de baron op kanonskogels vliegen, verder rijden op een in tweeën gehakt paard, hongerige wolven binnenstebuiten keren of zichzelf aan zijn eigen vlecht uit een moeras trekken. De verhalen waren een inspiratie voor componist Bert Appermont om het stuk te schrijven wat tijdens het concert met enthousiasme uitgevoerd werd door het fanfareorkest van Soli. Het concert kende ook een Weens tintje. Van componist Johann Strauss jr werd de Egyptischer Marsch gespeeld.

Jeugd in het orkest
Samen met de leerlingen van opleidingsorkest Solide werd het werk Oregon van componist Jacob de Haan uitgevoerd. Deze muzikale fantasie vertelt het verhaal van Oregon, één van de noord-westelijke staten van de Verenigde Staten. Aan de hand van een treinreis over de Northern Pacific Railroad werd de luisteraar meegevoerd door het boeiende landschap van Oregon. Men ontkomt er tijdens deze avontuurlijke reis niet aan, om af en toe weg te dromen in het verleden, waarbij indianen, cowboys, goudzoekers en paarden met huifkarren de revue passeren. Nadat de klanken van Oregon geklonken hadden, werd als toegift de toegift der toegiften ingezet; de Radetzkymars van Johann Strauss sr.

Winterse lekkernijen
Het aanwezige publiek kon voorafgaand aan het concert genieten van een door de vereniging aangeboden consumptie. Na afloop kreeg het publiek nog een kopje erwtensoep aangeboden, het werd een gezellig moment om met elkaar nog even na te praten.

Concertagenda
Met het nieuwjaarsconcert achter de rug kijken alle onderdelen van Soli vooruit naar het jubileumjaar wat dit jaar gevierd gaat worden. Soli bestaat op 24 juni 2019 namelijk 120 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een nieuw festival op 29 juni en een maestroconcert in november.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK