Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Enkele jongeren tijdens hun presentatie in het Papendrechtse gemeentehuis.
• Enkele jongeren tijdens hun presentatie in het Papendrechtse gemeentehuis. (Foto: Bert Bons)

Jongeren Papendrecht willen eigen buurthuis

  •   149 keer gelezen

PAPENDRECHT • Jongeren in Papendrecht worden van het kastje naar de muur gestuurd en worden daar 'schijtziek' van.

In duidelijke bewoordingen hebben jongeren van de opleiding MBO Bedrijfskunde van het Da Vinci College woensdagmiddag aangegeven dat er dringend behoefte is aan een eigen onderkomen, waar ze droog en veilig en zonder overlast te veroorzaken, kunnen samenkomen.

Op initiatief van de PvdA van Papendrecht zijn zo'n tachtig leerlingen van het eerste leerjaar van deze nieuwe MBO-opleiding aan de slag gegaan met een onderzoek naar (hang)jongeren in Papendrecht, wie ze zijn en wat ze willen.

Woensdag presenteerden ze in het gemeentehuis hun bevindingen voor een aantal gemeenteraadsleden en het voltallige college van B&W van de gemeente Papendrecht.

Te dicht bij huizen
Eén van de belangrijkste aanbevelingen die ze deden, was voor het hebben van een buurthuis. "Het probleem met de blauwe huisjes in Papendrecht (de hangplekken, red.) is dat ze te dicht bij de huizen staan", vertelt één van de jongeren die meegewerkt heeft aan het onderzoek. Hij komt zelf uit Papendrecht en noemt zichzelf een jongere die geregeld met vrienden buiten te vinden is.

"Dan word je weggestuurd door de politie met de mededeling dat je de volgende keer een boete krijgt. Je mag bij de blauwe huisjes maar tot elf uur 's avonds blijven. Als je dan thuis wil gaan gamen stuurt je moeder je vervolgens weg omdat ze daar geen zin in heeft. Daar worden we schijtziek van."

Uit het onderzoek is gebleken dat ruim 63 procent van de ondervraagden weleens klaagt of geklaagd heeft over de overlast die hangjongeren veroorzaken. De groep ondervraagde mensen was overigens niet groot. Twee verschillende groepen studenten hebben in totaal ongeveer 35 mensen uit Papendrecht ondervraagd.

Weemoed
Met weemoed denken de jongeren terug aan de tijd toen jongerencentrum Interval aan de Lange Tiendweg er nog was. Met name de skatebaan ernaast was een geliefde plek om samen te komen en te chillen. Ze veroorzaakten daar weinig overlast, omdat er geen huizen in de buurt stonden.

Overlastgevende jongeren worden nu vaak naar PKC gestuurd, maar daar is geen verlichting en de plek ervaren de meeste jongeren als niet geschikt. Iemand van de gemeente vertelde woensdag tijdens de presentatie dat de gemeente bezig is om verlichting aan te leggen op de hangplek in het park.

Nieuw jongerencentrum
Binnenkort wordt het nieuwe jongerencentrum aan de Boeieraak geopend. Op zaterdag 9 februari is er van 11.00 tot 15.00 uur open huis en wordt het programma bekend gemaakt voor het komende jaar. Nadeel van deze locatie is dat die niet centraal is gelegen in Papendrecht.

Daarnaast vinden de jongeren dat er te weinig feestjes worden gegeven in Papendrecht. "Pellerpop is leuk, maar dat duurt maar tot half twaalf. Ik ben vorig jaar op mijn scootertje helemaal naar Gorcum gereden voor het zomerfeest. Zoiets heb je hier niet in de buurt."

In gesprek blijven
Burgemeester Aart-Jan Moerkerke was blij met de input van de jongeren en zou graag met hen in gesprek blijven om de jongeren te laten meedenken over de wensen en ideeën die de jongeren hebben om te hangen en hun vrije tijd te besteden. Een aantal van de jongeren bleek hiertoe bereid te zijn. Er is daarom een vervolg te verwachten op deze presentatie.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK