Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Handen schudden tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in Papendrecht.
• Handen schudden tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in Papendrecht. (Foto: Bert Bons)

Burgemeester van Papendrecht blikt terug op bewogen jaar

  •   159 keer gelezen

PAPENDRECHT • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft dinsdagavond 8 januari tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis teruggeblikt op het afgelopen jaar. "Een jaar van veel", concludeerde hij.

De Papendrechtse burgemeester benoemde in zijn speech enkele landelijke en wereldwijde zaken en zoomde al snel in op Papendrecht.

De gemeenteraadsverkiezingen en de onderhandelingen zorgden volgens hem in maar voor een politieke storm. De uitslag was zodanig dat een volledig team van wethouders verdween en een nieuwe team werd gevormd. Moerkerk: "En daar waren, zoals dat politiek ook te verwachten was, de meningen over verdeeld. De combinatie VVD, CDA, PvdA, D66, SGP, CU en Groen Links maakte plaats voor winnaar PAB met CDA, CU en SGP. En ook in de gemeenteraad zelf werden de nodige nieuwelingen verwelkomd."

Bruisende gemeente
Papendrecht was een bruisende gemeente in 2018 als het gaat om evenementen: Music, Art & Lemonade, de veteranendag, vrijwilligersontbijt, lichtjesfeest, PUP, Stuif, Pellerpop, Koningsdag. "Vrijwilligers, jongeren en ondernemers liepen voorop als het gaat om meedoen. Een compliment waard. En dat compliment deel ik graag meteen uit aan alle vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers die Papendrecht het afgelopen jaar net dat stukje mooier hebben gemaakt", aldus Moerkerke.

"Maar 2018 had ook minder mooie kanten voor onze gemeente. We moesten afscheid nemen van fotograaf Pieter van den Berg, oud-raadslid Arie Verberk en oud-wethouders André van Leeuwen en Piet Kaptein. Markante Papendrechters met een bijzondere staat van dienst."

22 september
"En natuurlijk zullen we 22 september 2018 nooit vergeten", vervolgde Moerkerke. "Wat eerst een brand leek te zijn, bleek later een gezinsdrama, waarbij een vader zijn ex-vrouw en zijn twee kinderen om het leven bracht en daarna zichzelf. De namen Julia, Esther en Mordechai werden in ons geheugen gegrift. Papendrecht kreeg iets on-Papendrechts: een stille tocht. En in een moeilijke periode wisten we op een echt Papendrechtse manier te reageren. Samen, met een arm, met een schouder, met een traan, met troost, met elkaar."

Daarna sloot Moerkerke positief af. "We sloten het jaar af met licht. Letterlijk en figuurlijk. Een geslaagd Kerstontbijt in winkelcentrum Westpolder, een druk bezocht lichtjesfeest op de Markt en een zeer rustig oud&nieuw. Bij ons geen vuurwerk naar hulpverleners, weinig uitrukken van de brandweer en een goed verlopen jongerenfeest bij TOP."

Nashville-verklaring
In zijn vooruitblik naar het nieuwe jaar verwees burgemeester Moerkerke nog even naar de ophef rondom de Nashville-verklaring. "Al in 2018 werd door de raad het initiatief genomen om artikel 1 van de grondwet in het gemeentehuis een prominente, zichtbare plek te geven. Lang voordat in Nederland de discussie startte over de Nashville-verklaring. Ook dat is Papendrecht. En verder? Hier wordt het een jaar met prachtige mensen. In een gemeente waar iedereen welkom is, van welke geaardheid, religie, cultuur of achtergrond dan ook."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK