Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Patrick Hulsbos.
• Patrick Hulsbos.

Veilig Papendrecht wil groeien met nieuwe vrijwilligers

  •   127 keer gelezen

PAPENDRECHT • Inbrekers op de Trasmolen, travellers en een inbrekend tienerduo aan de Margriethof, ze hebben allemaal de hete adem van de politie in hun nek gevoeld. Die kwam hen snel op het spoor met dank aan de WhatsAppgroepen van Veilig Papendrecht.

In verschillende WhatsAppgroepen brengen deelnemers elkaar op de hoogte van verdachte situaties in het dorp. De meldingen variëren van vuurwerk-knallen tot personen die verdacht rondhangen op parkeerplaatsen en alles ertussenin. Ook zet de politie de WhatsAppgroepen in bij het opsporen van weggelopen kinderen en verdachten die op heterdaad betrapt zijn.

"De appgroep van Veilig Papendrecht doet zijn werk weer", tweette de Politie Drechtsteden Buiten over een inbraak op de Hazelaarshof. "Eerste mogelijke getuige meldt zich."

Vakantiefoto's
Om snel te kunnen blijven reageren en meer Papendrechters aan het project te kunnen laten deelnemen zoekt Veilig Papendrecht vrijwilligers. Een stuk of zes. Zij vullen het huidige team van drie aan. De vrijwilligers onderhouden het contact met de gemeente en de politie en beheren de Facebookpagina's en WhatsAppgroepen. Daarin moeten deelnemers worden toegevoegd en worden bijgestuurd als discussies dreigen te ontsporen.

"Je kan je voorstellen als er per ongeluk een vakantiefoto in terecht komt, dat dit als storend kan worden ervaren, want er zitten meer dan 130 mensen in één WhatsAppgroep. Daarin sturen de beheerders de groep een beetje bij, want daarvoor is hij niet bedoeld", vertelt initiatiefnemer Patrick Hulsbos. "Als zoiets te vaak gebeurt, zie je dat mensen afhaken en denken 'als dit de WhatsAppgroepen zijn, dan doe ik daar niet aan mee'."

Volgens Hulsbos is het duidelijke beleid in de groepen een van de oorzaken dat tweeduizend Papendrechters in het project participeren. "Ze zijn bedoeld voor het melden van verdachte situaties, inbraak en heterdaad vandalisme. En dus niet voor buurtbarbecues en vermiste huisdieren."

Alert
De WhatsAppgroepen zijn opgedeeld in verschillende wijken. Daardoor worden deelnemers die in Kraaihoek wonen, niet onnodig belast met meldingen uit Molenvliet. Het maakt niet uit waar je in Papendrecht woont, om je aan te melden als vrijwilliger.

 "Hoewel we het liefst nog iemand in de Oostpolder en in Molenvliet erbij hebben, maakt het eigenlijk niet uit", legt Hulsbos uit. "We zitten in alle wijken, het liefst zo verspreid mogelijk."

Al drie jaar zorgen de vrijwilligers en deelnemers voor een veiligere buurt. Hulsbos heeft zijn idee in die tijd zien uitgroeien tot een succes. Dat komt volgens hem door twee dingen.

"Als iemand bijvoorbeeld een heterdaad vandalisme ziet, dan belt diegene direct de politie. Maar dat niet alleen. Hij zet het ook in de WhatsAppgroep om andere buurtbewoners te attenderen op dat wat er is gebeurd. Als dan een verdachte kan worden aangehouden door de politie is dat meteen een groot succes.

Daarnaast maken we mensen ook heel alert door de WhatsAppgroepen. Als mensen lezen dat er veel wordt ingebroken in hun wijk, dan zijn ze daar ook alert op. Dan signaleren ze dingen eerder en ze zijn meer opmerkzaam van dat wat er gebeurt."

Laagdrempelig
Bovendien is het de manier van communiceren over WhatsApp een stuk laagdrempeliger dan 112 bellen. Volgens Hulsbos denken veel mensen dat het alarmnummer alleen voor levend bedreigende situaties is.

"Als mensen bijvoorbeeld zien dat iemand langs auto's loopt en continu aan de portieren voelt, kan je op je klompen aanvoelen dat dit best een verdachte situatie is. Dat plaatsen ze dan in de WhatsAppgroep, waarop vaak andere deelnemers erop wijzen dat dit het moment is om 112 te bellen. Die helpen hen dan weer de drempel over om toch de politie te bellen."

Veilig Papendrecht verzorgt op woensdag 16 januari 2019 een informatieavond in het gemeentehuis in Papendrecht. Daar worden alle ins en outs over het initiatief uitgelegd en kunnen vragen gesteld worden. Aanmelden kan via info@veiligpapendrecht.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK