Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons Foto: Bert Bons

Smogstofzuiger gaat naar westelijke tunnelmond Noordtunnel

Algemeen 204 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Alblasserdamse luchtreinigingsinstallatie, de zogeheten smogstofzuiger, gaat in januari naar een nieuwe locatie op het terrein van Rijkswaterstaat, direct naast de westelijke tunnelmond van de Noordtunnel (de uitgaande tunnelmond richting Hendrik-Ido-Ambacht).

De nieuwe locatie maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de techniek van luchtreiniging in tunnels en het effect daarvan op de omgeving. 

Rendement niet optimaal
Op de nieuwe plek kan een aanzuigpunt over de muur van de tunnelbak worden gehangen die lucht direct uit de tunnelmond afzuigt. Dit lukt niet op de huidige locatie in de berm tussen de Helling en de A15. De luchtreinigingsinstallatie staat hier te ver van de tunnelmond. De lucht uit de tunnel vermengt zich al met de omgevingslucht voordat het in de installatie terecht komt. Daardoor is het rendement van de installatie niet optimaal. 

Eerste resultaten
De verplaatsing en technische uitvoering van de proef is in handen van ENS Urban. Dit bedrijf heeft veel ervaring met innovatieve luchtzuiveringstechnologie. De stofzuiger werkt op basis van zogeheten positieve ionisatie. Met deze techniek worden stofdeeltjes elektrisch geladen en afgevangen. Deze techniek is met name geschikt voor het afvangen van roet en fijnstof. De eerste resultaten van de proef worden verwacht in de loop van het voorjaar. Daarna zal worden beslist waar en hoe de smogstofzuiger vervolgens wordt ingezet.     

Belangrijk thema
Voor de gemeente Alblasserdam is het verbeteren van de luchtkwaliteit een belangrijk thema. Gesteund door de provincie Zuid-Holland werken wij aan het gemeentelijk actieprogramma luchtkwaliteit 'Samen sterk voor schone lucht'. Met partners zoeken naar innovatieve oplossingen is onderdeel van het actieprogramma. 

Betrokken partijen
Met de verplaatsing en het uitvoeren van proefmetingen is een bedrag van 37.000 euro gemoeid. Gemeente, provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en ING (exploitant van de tunnel) dragen gezamenlijk 15.000 euro bij. ENS Urban draagt de overige kosten.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden