Afbeelding
Archieffoto Bert Bons

D66 Alblasserdam: alternatief renovatie gemeentehuis onvoldoende onderzocht

Algemeen 244 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De gemeente lijdt wat D66 betreft aan tunnelvisie met betrekking tot renovatie van het gemeentehuis. Er zijn alternatieven, maar die zijn onvoldoende onderzocht.

"Het lijkt alsof alle betrokkenen wel weten dat het huidige plan niet het meest gunstige besluit is, maar men denkt dat het niet meer anders kan", laat D66 Alblasserdam weten in een verklaring op Facebook.

D66 zegt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Er wordt volgens de partij gedaan alsof men in Alblasserdam niets anders kan doen dan doorgaan met het huidige plan. Dit plan houdt onder andere in dat de renovatie van het gemeentehuis 9,1 miljoen euro gaat kosten en dat de bibliotheek verhuist.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om alternatieven te onderzoeken, maar dit leverde volgens het college geen beter plan op.

"Hierbij is, wat ons betreft, een belangrijke kanttekening te maken: de alternatieven die zijn uitgewerkt, zijn nauwelijks alternatieven. De gemeente vindt blijkbaar dat er bij elk plan ruimte moet zijn in het gemeentehuis voor de bibliotheek, werkcafé SMILE, en een politiepost."

Serieus onderzoek
Een serieus onderzoek naar alternatieven zou volgens D66 Alblasserdam ook moeten kijken naar de mogelijkheden met een gemeentehuis zónder werkcafé en bibliotheek. Door bijvoorbeeld op een nieuwe locatie een kleiner gebouw neer te zetten met ruimte voor loketten, vergaderingen, ambtenaren en een politiepost kan er volgens D66 enkele miljoenen bezuinigd worden.

Naar onlangs is gebleken is er door een zeer serieuze partner een alternatief plan ontwikkeld dat vele malen minder kost dan het huidige plan, weet de partij te melden. Deze ontwikkelaar heeft niet alleen een plan voor een nieuw gemeentehuis, maar deze partij wil ook het oude gemeentehuis kopen, het restaureren en er appartementen in ontwikkelen.

Goedkopere alternatieven
Volgens D66 de moeite waard om het plan nader te onderzoeken maar volgens het college zelfs niet de moeite waard om de Raad ervan in kennis te stellen. Daarnaast heeft D66 al eerder aangegeven dat ook zij alternatieve plannen heeft die volgens cijfers van het college goedkoper zouden moeten zijn.

Met een echt alternatief zou bovendien de bibliotheek op haar huidige locatie kunnen blijven. D66 Alblasserdam: "Leden en andere bezoekers van de bieb hebben weinig te zeggen gehad over het verhuisplan en lijken juist tevreden met het gebouw aan het Wilgenplein dat goed bereikbaar is. Verhuizen betekent dat er allerlei maatregelen moeten worden genomen om de bibliotheek toegankelijk te houden voor onder meer zij die slecht ter been zijn."

D66 vond vorig jaar de renovatie van het gemeentehuis al geen 7,9 miljoen euro waard. Nu is het nog eens 1,1 miljoen euro duurder geworden en alle gaten en risico's zijn volgens D66 nog niet gedicht.

Geen echte discussie
"Wij zien graag dat gemeenschapsgeld nuttig wordt besteed en elke euro die hiernaartoe gaat kan niet naar waar het meer nodig is. We merken dat veel Alblasserdammers deze mening delen en we betreuren het dat de gemeente niet met hen de discussie is aangegaan. Sinds het nieuws bekend werd, een maand geleden, is er enkel een informatieavond geweest waarbij geen ruimte was voor echte discussie."

D66 heeft geprobeerd met argumenten het college op andere gedachten te brengen, maar een meerderheid van de gemeenteraad lijkt in te gaan stemmen met de duurdere renovatie. "De petitie van Jan Wijninga waarin gevraagd wordt een referendum te organiseren over het gemeentehuis vinden wij een mooi initiatief", aldus D66. Er zijn zo'n 650 handtekeningen gezet (op papier en digitaal) en D66 hoopt dat er nog wat bij komen, om de argumenten kracht bij te zetten. "Wij vinden dat met zo'n controversieel onderwerp als dit de gemeente haar burgers veel meer moet betrekken bij de besluitvorming."

Dinsdag zal D66 een motie indienen waarin het college gevraagd wordt een volksraadpleging te houden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden