Afbeelding
Archieffoto Bert Bons

Raad Alblasserdam lijkt voor duurdere verbouwing gemeentehuis te stemmen

Algemeen 204 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er lijkt zich een meerderheid af te tekenen in de gemeenteraad van Alblasserdam voor een duurdere verbouwing van het gemeentehuis.

Hoewel de zes politieke partijen over een week definitief een keuze maken, lijkt het erop dat een meerderheid ermee in gaat stemmen dat er 1,1 miljoen euro extra aan de restauratie wordt uitgegeven, bovenop de 7,9 miljoen euro die al was gereserveerd.

Of het door Alblasserdammer Jan Wijninga aangevraagde referendum er komt, bleef dinsdag tijdens een commissievergadering over dit onderwerp nog onduidelijk, maar de kansen lijken klein. Alleen de D66 gaf aan voorstander te zijn van een volksraadpleging.

Het plan
Met de voorgenomen renovatie wil de gemeente van het gemeentehuis een 'Huis van de Samenleving' maken waarin niet alleen plaats is voor de gemeente, maar ook voor Bibliotheek AanZet, leerwerkbedrijf SMILE en de politie.

Inwoner Jan Wijninga maakte gebruik van het spreekrecht voor publiek en vertelde een petitie te zijn gestart om een referendum te laten houden over de restauratie van het gemeentehuis. Wijninga overhandigde 654 handtekeningen aan burgemeester Jaap Paans en las één van de reacties die hij in de afgelopen week kreeg voor: "Het gaat erom of de gemeente ten dienste staat van de burgers of van haar eigen idealen. Het vertrouwen van de Alblasserdammers is door een onbegrijpelijke keuze geschaad."

Daarna vertelden de vertegenwoordigers van de zes politieke partijen weten hoe zij over het raadsvoorstel denken. De SGP bij monde van Jaco Brand zei: De aanbesteding heeft niet gebracht, waar we vooraf goedkeuring voor hebben gegeven. Uiteindelijk heeft maar één partij ingeschreven met een inschrijving fors boven het plafondbudget. We weten dat door sterk aantrekkende vastgoedmarkt en de grote druk op productie in de Nederlandse bouwsector, de prijzen sterk zijn opgelopen. Voor ons is het nog niet duidelijk is of de overschrijding alleen toe te kennen is aan die stijgende bouwkosten en dat de aannemer hoogstwaarschijnlijk wist de enige inschrijver te zijn."

Tot slot vroeg Brand zich af of er niet te veel wordt ingeboekt op de kwaliteit als men doorgaat met het huidige plan. Er wordt namelijk minder uitgevoerd voor een hogere prijs dan waar men in 2017 vanuit ging. Haci Erdogan van de PvdA vertelde nog steeds achter het raadsbesluit van 2017 te staan. Ook de VVD, CDA en ChristenUnie schaarden zich achter de extra uitgave van 1,1 miljoen euro. D66 pleitte als enige voor het houden van een referendum en zal hierover in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 18 december een motie indienen.

De plannen voor de verbouwing van het gemeentehuis en de verhuizing van de bibliotheek naar het Cortgene lijken dus door te gaan. Wethouder Peter Verheij gaf dinsdag tijdens de vergadering aan dat er nog geen nieuwe invulling is voor het pand van de bibliotheek aan de Ieplaan.

Ook de Stichting Welzijn Ouderen zou mogelijk de overstap kunnen maken naar het gemeentehuis. Wethouder Dorien Zandvliet benadrukte dat de SWA goed zou kunnen passen in het te bouwen pand naast Dok11, maar misschien nog wel beter in het gemeentehuis.

Bereikbaarheid
Wethouder Arjan Kraijo beloofde nog te gaan kijken hoe de bereikbaarheid van het gemeentehuis verbeterd kan worden. De wethouder heeft hier 360.000 euro voor. Er zal niet alleen gekeken worden naar fysieke maatregelen in de openbare ruimte, maar ook bijvoorbeeld naar de inzet van elektrische karretjes om minder validen naar het gemeentehuis te rijden. Het gemeentehuis ligt namelijk een stuk hoger dan een groot deel van het dorp. Ouderen hebben er bij de gemeente op aangedrongen om de 'hobbel' minder groot te maken.

Definitief besluit
Dinsdag 18 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het raadsvoorstel.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden