Logo hetkontakt.nl/klaroen

Venetiaanse Kerst in de Morgensterkerk

  •   85 keer gelezen

PAPENDRECHT • Barokensemble Con Piacere onder leiding van Bert Honig viert op zaterdagmiddag 15 december vanaf 16.00 uur zijn 20-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 in Papendrecht.

In 1998 is Con Piacere opgericht door een aantal bevlogen zangers uit de regio Utrecht ter bevordering van het musiceren in klein ensembleverband. Het ensemble richt zich met name op muziek uit de Renaissance- en Barokperiode, in een solistische bezetting van vijf zangers en begeleid door een klavecinist, een theorbist en een cellist of viola da gambaspeler. Allen zijn vergevorderde amateurmusici. Zie voor meer informatie www.ensembleconpiacere.nl.

Venetiaanse Kerst
Als thematiek voor de jubileumconcerten is gekozen voor feestelijke Venetiaanse Kerstvespers, passend bij zowel een jubileum als bij de Kersttijd. Als machtige, zelfstandige republiek heeft Venetië eeuwenlang (vanaf de vroege Renaissance tot in de Barok) grote invloed uitgeoefend op de kunsten, en niet in het minst op de muziek in de rest van Europa.

Onder leiding van muzikaal leider Bert Honig (oudemuziekkenner en gerenommeerd blokfluitist) zal het ensemble een bijzonder repertoire uitvoeren, waarbij naast grote componisten als Monteverdi en Gabrieli ook minder bekende toondichters als  Anerio, Cavalli en Legrenzi zijn geprogrammeerd. 

Feestelijke muziek
Als thematiek voor de jubileumconcerten is gekozen voor feestelijke Venetiaanse Kerstvespers, passend bij zowel een jubileum als bij de Kersttijd. Als machtige, zelfstandige republiek heeft Venetië eeuwenlang (vanaf de vroege Renaissance tot in de Barok) grote invloed uitgeoefend op de kunsten, en niet in het minst op de muziek in de rest van Europa. Onder leiding van muzikaal leider Bert Honig (oudemuziekkenner en gerenommeerd blokfluitist) zal het ensemble een bijzonder repertoire uitvoeren, waarbij naast grote componisten als Monteverdi en Gabrieli ook minder bekende toondichters als Anerio, Cavalli en Legrenzi zijn geprogrammeerd.

Het programma is samengesteld op basis van een unieke combinatie van vijf zangers, klavecimbel, orgel, theorbe en cello, viola da gamba (Con Piacere) en vijf historische blazers, vertegenwoordigd door het blazersensemble Hoog van de Toren, dat bestaat uit twee cornettospelers en drie trombonisten. Deze instrumentatie is optimaal voor dit repertoire en maakt het ook mogelijk om meerkorige muziek uit te voeren, de grote specialiteit van de componisten in de San Marco, waarbij de blazers een van de twee koren vertolken.

In de programmering is gestreefd naar een afwisseling van grootse stukken en intieme pareltjes om de rijke geschiedenis van dit genre te illustreren. De toegang is vrij , er is wel een collecte bij de uitgang.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK