• Esmee van Vliet

Wairando karateka's pakken podiumplaatsen op NK

Sport 217 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het afgelopen weekend hebben de Alblasserdamse karateka's Mila Pieplenbosch (9) en Esmée van Vliet (16) respectievelijk goud en brons gewonnen op het Nederlandse Kampioenschap onder 21 jaar in Zoetermeer. De Dordtse karateka Jay Stigter (11) behaalde hier brons.

Nog geen maand geleden stonden Mila Pieplenbosch en Jay Stigter op het ONJK -21 jaar en behaalden daar ook al podiumplaatsen in het onderdeel individueel kumite (vrijvechten) en team kumite. Maar dat was op een Open Nederlands Jeugdkampioenschap (mogen ook buitenlandse karatescholen aan meedoen).

Dit afgelopen weekend was voor Mila, Jay en Esmée een echt Nederlands karatefeest. Het begon met Esmée van Vliet op zaterdag de 24e. Rond de middag kwam ze uit in het onderdeel kata. Kata zijn schijngevechten volgens een vast patroon. De scheidsrechters (5 stuks) zijn onverbiddelijk, je doet het goed of fout, als je een fout maakt of niet goed scoort op de 12 verschillende criteria die onderverdeeld zijn in twee hoofdgroepen technische en atletische criteria dan lig je eruit. Esmée heeft laten zien dat ze alle kata's beheerste op een wijze die ze graag zien. De Alblasserdamse Nadia Pieplenbosch (14) die ook op de 24e in een grote en zware poule stond viel buiten de podiumplaatsen door in de kwartfinales een atletische fout te maken (balansverstoring).

Zondag de 25e waren er alleen kumite wedstrijden op het Nederlandse Kampioenschap. Hier deden Mila, Jay en Jimmy aan mee. Helaas viel de Zwijndrechtse Jimmy Hegger buiten de podiumplaatsen. Mila moest het opnemen in haar eerste wedstrijd tegen de Rotterdamse Olivia Rozenburg. Mila won met 1-0. In de halve finale tegen de Haarlemse Unruh Eline die ze won met 5-2. In de finale tegen de Haarlemse Anniek de Jong, waarbij ze in eerste instantie achter kwam te staan, maar zich kwaad maakte en Mila met 4-1 won. Dit leverde haar de gouden medaille op.

Jay moest direct na de pauze zijn wedstrijd beginnen. Dat maakte voor hem niets uit, want hij was gefocust en pakte de eerste (3-0) en de tweede (2-0) wedstrijd op zijn naam. Hij bereikte de halve finale overtuigend en moest het opnemen tegen Samy Achghouyab. Deze twee karateka's zijn elkaar al vaker tegengekomen op andere belangrijke toernooien en zijn erg aan elkaar gewaagd. Ze waren elkaar continu aan het karate technisch aan het aftasten en behaalden beide geen punten. Hierdoor werd de beslissing in de handen gelegd van de scheidsrechters. Deze beslisten in het voordeel van Samy. Hierdoor kon hij naar de finale en Jay mocht vechten om de 3e plek tegen de Limburgse Malik Dickens. Jay liet zien dat hij een podiumplaats waard is en won overtuigend met 3-0. Hierdoor kon hij het brons meenemen.

Van de 5 deelnemers van Karate Instituut Wairando die meededen aan het Nederlandse Kampioenschap onder de 21 jaar hebben 3 deelnemers het podium behaald. Karate Instituut Wairando is gevestigd in Alblasserdam, Dordrecht, Hoogvliet, Schiedam en Zwijndrecht.