Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: www.123rf.com

Hoogspanningskabel bij Papendrecht mag onder de grond

Algemeen 877 keer gelezen

REGIO • Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft toestemming gegeven voor het onder de grond leggen van een hoogspanningskabel in Papendrecht.

De minister maakte zijn besluit deze maand bekend. Zijn besluit heeft betrekking op 55 gemeenten. Het onder de grond leggen van kabels is mogelijk met lijnen tot maximaal 150 kilovolt (kV). Voor mensen die wonen buiten de bebouwde kom of loodrecht onder een hoogspanningskabel van 220 of 380 kV, geldt een uitkoopregeling.

Leukemie
Het besluit houdt verband met conclusies van de Gezondheidsraad, die een verband ziet tussen leukemie bij kinderen en het wonen in de buurt van hoogspanningskabels. Ook zijn er volgens de Gezondheidsraad aanwijzingen voor een verband tussen magnetische velden en hersentumoren bij kinderen.

Kosten
Een deel van de kosten voor het onder de grond leggen van de kabels betaalt de netbeheerder, een ander deel betalen de betreffende gemeenten. Kleine gemeenten van 30.000 inwoners of minder betalen 15 procent van de kosten, grote gemeenten betalen 20 procent.

Woongebieden
Een woordvoerder van de gemeente Papendrecht: "Het besluit van de minister geldt voor die delen van het traject die door of langs woongebieden lopen. We maken nu een overzicht voor de raad waarin we het besluit uitleggen, aangeven wat de voordelen voor de gemeente zijn en hoe hoog de eigen bijdrage van de gemeente is. Het college zal het overzicht binnen enkele weken aan de raad voorleggen."

Extra kabel
De regio krijgt er ook een nieuwe kabel bij. TenneT, de landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet, bereidt de aanleg voor van een extra hoogspanningsverbinding tussen Alblasserdam en Dordrecht. Deze nieuwe ondergrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding levert extra capaciteit en vermindert de kans op grootschalige stroomuitval in de regio. Dit staat los van het bovengenoemde besluit van minister Wiebes.

Bijenvelden
Leen den Ouden van de Natuur- en Vogelwacht 'de Alblasserwaard' ziet een kans in de aanleg van de extra kabel. Hij wil dat er bijenvelden worden aangelegd op het tracé. "Het gaat om een strook aan de zuidkant van de A15. We hebben al gekeken naar de grondsoort die er ligt. Dit is een mooie gelegenheid."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden