Afbeelding

College Alblasserdam wil via begroting ambities realiseren

Algemeen 164 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De gemeente Alblasserdam kan de komende jaren samen haar ambities verder realiseren. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente deze week presenteerde. De woonlasten voor inwoners van Alblasserdam blijven daarbij gelijk.

Het college heeft de raad een sluitende begroting voor het jaar 2019 aangeboden, waarin concreet is aangegeven welke plannen de gemeente in het komende jaar wil uitvoeren. De gemeente kan in vier jaar het wegvallen van de opbrengsten uit precario op kabels en leiding opvangen. De begrotingsbehandeling in de gemeenteraad is op 13 november 2018.

Ambities
Voor de ambities uit de Samenlevingsagenda is jaarlijks 0,9 miljoen euro extra beschikbaar. "Wij zetten dit geld in voor de aanpak van armoede, het project Kansrijk Alblasserdam, jeugd, sport en bewegen, verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte en integrale veiligheid", stelt de gemeente Alblasserdam. In 2019 is eenmalig extra geld beschikbaar voor algemene voorzieningen Wmo.

Innovatieve projecten
In 2019 loopt een aantal innovatieve projecten gericht op gezondheid, preventie en meedoen als preventieve activiteit. De projecten die gericht zijn op de jeugd hebben als doel kinderen in Alblasserdam veilig en gezond te laten opgroeien. Het project Kansrijk moet uitgroeien tot een mogelijkheid voor praktijkleren waar mensen met een uitkering de gelegenheid krijgen om (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces.

Ook vindt in 2019 het gesprek plaats over waar in Alblasserdam verbetering van de verblijfskwaliteit en kwaliteitsniveau van de buitenruimte nodig is. Op basis van dit gesprek wil de gemeente de kwaliteit verhogen. In de eerste helft van 2019 wordt een plan van aanpak uitgewerkt om handhaving op structurele wijze in te bedden in de organisatie. Eind 2019 is een eerste evaluatie.

Voortzetten
Wat in de vorige collegeperiode is opgestart, worden de komende jaren voortgezet. In 2019 wordt de nieuwbouw van De Twijn gerealiseerd. De planontwikkeling van DOK12 wordt in 2019 in de markt gebracht. Het streven is om in 2020 te starten met de bouw en het gebouw in 2021 op te leveren.

Wethouder Peter Verheij: "Ik ben blij dat we geld vrij kunnen maken om de ambities uit de Samenlevingsagenda te realiseren én dat de woonlasten in 2019 gelijk blijven. Dit is mogelijk omdat we meer geld van het Rijk krijgen. Tegelijkertijd voeren wij een solide financieel beleid. Het wegvallen van de opbrengsten precario op kabels en leidingen vanaf 2022 vangen wij in deze collegeperiode op."

De begrotingsbehandeling in de gemeenteraad is op 13 november.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vierde dwangsom voor gemeente Alblasserdam: rechter stelt Bewonersgroep Touwbaan weer in het gelijk Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Aspergediner Kiwanis Alblasserwaard: smaakvolle avond voor het goede doel Nieuws 8 uur geleden
• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden