Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Angelique gaat een deel van de lessen straks in het educatieve bos geven.
• Angelique gaat een deel van de lessen straks in het educatieve bos geven. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Educatief bos op schoolplein De Lage Waard

  •   557 keer gelezen

PAPENDRECHT • Biologiedocent Angelique Lamoré vond dat het wel wat groener kon op CSG De Lage Waard in Papendrecht. Er komt een bos op het plein.

De docente schreef een plan voor een educatief bos met inheemse soorten.

Tegels weg
In de docentenkamer van de school, waar collega's overleggen of even relaxen, vertelt Angelique: "Ik werd geïnspireerd door een avond van het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken (NIVOZ). Onze hele maatschappij is heel erg op geld gericht. Ik wil de maatschappij en omgeving verduurzamen. Dat inspireerde mij die avond. Ik dacht: hoe gaaf zou het zijn om op school tegels weg te halen en te zaaien."

Radijsjes
Met een lachje: "Mijn plan was eigenlijk best vaag. Ik zei: we kunnen radijsjes zaaien of een heel bos maken. De directie was enthousiast, maar wilde meer duidelijkheid. Een collega bracht me in contact met Leo Quist, van het voedselbos hier in Papendrecht. Samen met Leen den Ouden van de Natuur- en Vogelwacht kwam hij naar onze school."

Appelboompje
Via gangen vol leerlingen loopt Angelique naar het schoolplein, waar ze wijst op een stuk van ongeveer 15 bij 15 meter. De tegels zijn eruit gehaald. In september plantte wethouder Kees de Ruijter samen met leerlingen het eerste boompje. De docente schiet in de lach om de aanblik van dat ene appelboompje te midden van zand en stapels tegels.

Paadje
"Zaaien kan pas in het voorjaar. Ook met het planten van de andere boompjes moeten we nog even wachten, anders lopen ze nog uit en bevriezen ze zodra het kouder wordt." Leerlingen legden een paadje met kieren en scheve tegels, hoveniers kapten een groenstrook om ruimte te maken voor geschiktere soorten.

Nestkastjes
Adviseurs Leen en Leo vertelden Angelique welke planten ze de leerlingen het best kan laten zaaien en in welke tijd van het jaar. Op hun advies kocht ze inheemse jonge boompjes en struikjes, zoals lijsterbessen, liguster en meidoorn. "Daar hebben beestjes die hier voorkomen meer aan. Er is veel ruimte voor zoogdieren en insecten; we hebben ideeën voor insectenhotels en nestkastjes voor vogels. Ik heb een cursus gevolgd over bijen en leerde dat zandbijen de grootste groep wilde bijen vormen in Nederland. We gaan daarom een zandberg maken waarin deze insecten nestjes kunnen maken. Ook lijkt het me superleuk om een egeltje uit te zetten."

Flessenactie
Het geld voor het bos komt van de school zelf, van de gemeente en het Oranjefonds. Angelique vroeg verder subsidie aan bij het Waterschap Rivierenland. "En Ron's Bloemenshop is sponsor. Verder houden leerlingen tot aan de kerstvakantie een flessenactie."

Gewoon beginnen
Heeft ze tips voor andere scholen? "Gewoon beginnen. En de juiste mensen benaderen voor advies. We zien de natuur als iets wat maakbaar is, maar dit hoeft niet tot in de puntjes uitgedacht. De natuur regelt het wel. Daarom vind ik dat scheve pad ook zo leuk."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK