Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Hof van Eden van Carel van den Anker.
• Hof van Eden van Carel van den Anker. (Foto: Ruud van Mourik)

'Met z'n allen' in Papendrecht: veelzijdig en inspirerend

  •   57 keer gelezen

PAPENDRECHT • In de bibliotheek van Papendrecht was vrijdagmiddag 5 oktober het openingswoord van 'Met z'n allen XV111' aan voorzitter sectie Amateurkunst van de CRP, Ruud van Mourik. Hij memoreerde dat deze expositie jaarlijks wordt samengesteld uit werken van amateurkunstenaars uit eigen dorp en omgeving met van ieder een werk.

Dit keer hebben maar liefst 44 makers van kunst meegedaan met een grote verscheidenheid aan werken: grote, kleine tekeningen, schilderijen en beelden in vele technieken. Tussen de rijen boeken door geven zij acte de présence door tot en met 4 januari 2019 mooi en bekoorlijk te zijn in materialen als olieverf, acryl en kleurpotlood.

Meriska van Hof had de eer om met haar kunstwerk 'Verdriet' in potlood en pastel de reguliere poster voor de tentoonstelling te sieren. Vandaar dat Ruud van Mourik de talrijke aanwezigen attent maakte op de dertien werken van Meriska, die met de vijftien van collega Anja Bulté tot eind oktober in restaurant en gang van Zorgcentrum De Waalburcht kunstzinnig hangen te zijn. Bij de balie van de bieb heeft de sectie een lijst gedeponeerd met de nummers van de exposanten. 

Medebestuurslid van de CRP, Piet Kaptein, was ook present bij de opening van deze manifestatie en hij liep met Ruud langs de wanden en vitrine, beiden kwam in de ban van verbeelde thema's als broosheid van bestaan, vergankelijkheid, authenticiteit en gedurfdheid. Zo verwijlden zij opvallend lang voor  het stuk 'Hof van Eden?' (7) van Carel van den Anker: wat een nauwgezette impressie en expressie van de twee koppen van apen. Voor 'Ouwe stampers' (18) van Cees van der Schoor: wat een rijkdom aan kracht, weemoed en kleur. Voor 'Na de storm' (24) van Janneke Booister: wat een eenzaamheid, wat een stilte en welk een gebrokenheid. Voor 'Containerschip' (10) van Philip Veth: wat een samenspel van lijnen en precisie. Voor 'Zonder titel' (5) van Krijn Buizer: wat een rake compositie van zwart en wit. Voor 'Zeearend' (31) van Leen den Ouden: wat een vliedende kracht. Voor 'Kleindochter Noah' (21) van Rina Snel-Leijs: wat een ingetogen beeld van liefde. En natuurlijk voor 'Verdriet' (2) van Meriska van Hof : wat een virtuositeit aan conceptie, uitbeelding en uitstraling. Ruud en Piet waren het na hun tocht langs de 44 kunstwerken het volledig eens over de kwaliteit van de expositie die ook deze editie van 'Met z'n allen' uitstraalde: inspirerend en veelzijdig. De gedachte van de Culturele Raad Papendrecht komt in de bieb geheel naar voren: het stimuleren van artistieke kwaliteiten. Met de idee dat vele burgers zich die eigen kunnen maken. 

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK