Buurt neemt met feest afscheid van Mercon in Alblasserdam

Algemeen 1.477 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Met een gezellig buurtfeest hebben de bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam zaterdagavond afscheid genomen van Mercon.

De hallen van de voormalige scheepswerf worden binnen enkele maanden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Het terrein is normaliter afgesloten. De gemeente en de nieuwe eigenaar zijn kritisch over activiteiten op het terrein, vanwege de veiligheid. Maar nog eenmaal mochten de buurtbewoners er komen. Velen van hen hebben een band met het terrein omdat ze er zelf gewerkt hebben of familieleden van hen.

"We vieren om de twee jaar de Burendag met een buurtfeest en proberen elke keer een thema te verzinnen", vertelt Erno Hartsuiker over het feest van afgelopen zaterdagavond. "Omdat de fabriekshallen binnenkort tegen de vlakte gaan, leek het ons een leuk idee om het feest ditmaal hier te houden."

Geschiedenis
Dit jaar precies 175 jaar geleden vestigde Floris Kloos uit Ameide zich in Alblasserdam met de bedoeling om 'iets in windmolens' te gaan doen. Al snel kwam hij erachter dat er grote behoefte bestond aan scheepswerven en dus besloot hij een scheepswerf te beginnen. Na vele jaren van voorspoed kwam enkele decennia terug de klad erin. Na diverse overnames verhuisde in 2004 de scheepswerf naar het voormalige terrein van scheepswerf Van der Giessen de Noord te Krimpen aan den IJssel. Sindsdien wordt het terrein niet of amper gebruikt.

Gemengde gevoelens
Wil Huijgen is één van de buurtbewoners die vroeger gewerkt heeft bij Mercon Kloos. "Ik vier dit feest met gemengde gevoelens", zegt hij. "Enerzijds is het jammer omdat je er jarenlang gewerkt hebt. Maar het is beter zo. Het gebied verpauperde en er komt iets moois voor terug. Het wordt straks alleen maar beter."

Het buurtfeest werd gehouden in het kader van de Nationale Burendag. Er was een barbecue en er werd een groepsfoto gemaakt voor de enorme hal langs De Noord.

De gebouwen aan de West Kinderdijk worden binnenkort gesloopt en daarvoor in de plaats komen ongeveer 200 woningen en een aanlegplaats voor schepen die toeristen aanvoeren voor het molengebied te Kinderdijk.


Wethouder Arjan Kraijo was aanwezig op het feest en hoopt dat de plannen snel kunnen worden uitgevoerd. "Maar er zijn nog wel wat onderwerpen die aandacht verdienen, waaronder de verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk die hier moet komen."

Via onderstaande link is een kort filmpje te zien over het buurtfeest bij Mercon.

https://www.youtube.com/watch?v=RXiUQBRgO9Y&feature=youtu.be

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden