Stockfoto
Stockfoto

Enorme toename overlast door hondenpoep in Alblasserdam

Algemeen 381 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De gemeente Alblasserdam constateert een enorme stijging van het aantal meldingen van overlast door hondenpoep. De komende tijd worden met een campagne en streng optreden een poging gedaan om de situatie te verbeteren.

"Voorheen hadden we hooguit één melding van hondenpoepoverlast per week, de laatste tijd zijn dat er gemiddeld vijftien per week", vertelt Pauline Schilthuizen, woordvoerder van de gemeente Alblasserdam. "Ook onze medewerkers van de buitendienst en handhaver constateren dat er meer hondenpoep op straat en in het openbare groen ligt. Ook is er veel sprake van loslopende honden, ook op speelplaatsen."

Opruimplicht
Dit was voor de gemeente aanleiding om een bericht op Facebook te plaatsen en deze week ook op de gemeentepagina in de Klaroen. "Hiermee willen we de opruimplicht bij hondeneigenaren nog eens onder de aandacht brengen; heel veel inwoners ervaren de poep op de stoep echt als een vervelend probleem. Als je na een wandeling met de kinderwagen de poep van de wielen moet boenen, is dat natuurlijk niet fijn."

Meer afvalbakken
De gemeente volgt de reacties op Facebook en heeft gemerkt dat er geregeld wordt gevraagd om meer afvalbakken. Pauline: "Soms krijgen we een verzoek om op een specifieke plek een afvalbak te plaatsen. Dan onderzoeken we of die wens gegrond is en als dat zo is, plaatsen we er één bij. Maar alleen meer bakken plaatsen is niet de oplossing, dat horen we ook van inwoners die bij ons klagen, het gaat echt om een mentaliteitsverandering. Want hoeveel bakken je ook plaatst, als ze niet gebruikt worden schieten we er niks mee op."

Strenger optreden
De gemeente Alblasserdam hoopt met deze oproep hondenbezitters te kunnen bewegen om tijdens het uitlaten de poep even op te ruimen en zo met elkaar het dorp netje te houden. Daardoor zou de volgende stap, bekeuringen uitschrijven, niet nodig zijn. Maar de woordvoerster van de gemeente Alblasserdam waarschuwt: "Heeft deze oproep niet het gewenste resultaat, dan kunnen hondenbezitters rekenen op strenge en consequente handhaving, zonder waarschuwing vooraf."

De kosten voor het laten liggen van hondenpoep bedraagt in Alblasserdam 140 euro. Voor het los laten lopen van een hond op een plek waar dat niet mag bedraagt de boete 90 euro.

Naar de reden van de toename van het aantal klachten kan de gemeente alleen maar gissen. "De lange, droge zomer zou een rol kunnen spelen. Er zijn natuurlijk geen regenbuien geweest waardoor de hondenpoep niet kon wegspoelen."
 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden