• Inspecteurs van de Milieudienst Rijnmond doorkruisen de regio, om milieu-overlast te onderzoeken.
• Inspecteurs van de Milieudienst Rijnmond doorkruisen de regio, om milieu-overlast te onderzoeken. Foto: Aangeleverd

Ontluchtende schepen zorgen voor stank in de regio

Algemeen 1.028 keer gelezen

REGIO • Binnenvaartschippers op de rivieren de Merwede en de Lek zorgen door het ontluchten van hun schepen regelmatig voor stankoverlast in de regio. Ze overtreden daarmee de regels.

Na het vervoeren van brandstof zit het lege ruim van een schip nog vol gassen. Om die kwijt te raken voordat een nieuwe lading het schip in gaat, laten schippers die gassen ontsnappen. De provincie Zuid-Holland heeft het zogenoemde 'varend ontgassen' verboden. Het is de bedoeling dat schippers hun schip ontgassen bij gasontladingsstations. De DCMR Milieudienst Rijnmond is belast met de handhaving.

Ongezond
Het varend ontgassen is in een aantal provincies nog toegestaan, maar wordt op termijn ook in de rest van Nederland verboden. De provincie Zuid-Holland meldt op zijn site dat varend ontgassen langs binnenvaartroutes slecht is voor de luchtkwaliteit, voor de gezondheid van omwonenden en voor mensen die met de stoffen werken.

Verboden
De provincie Zuid-Holland heeft al verboden ingevoerd op het varend ontgassen van benzeen (sinds 2015) en van benzeenhoudende stoffen (sinds 2016). Door de uitbreiding van de provinciale verboden naar een landelijk verbod in 2020 wordt het eenvoudiger om tegen overtreders op te treden.

Benzinegeur
Wim Streefkerk uit Ameide is een van de mensen die de laatste tijd last hebben van het varend ontluchten door schippers. "Het lijkt vooral vaak 's nachts te gebeuren", zegt hij. "Gasontladingstations bevinden zich bij grote havens zoals Rotterdam. Maar sommige schepen luchten hun ruim blijkbaar als ze terug varen voor een nieuwe lading."

"Veel brandstoffen bevatten benzeen. De lucht die we ruiken is ook soms echt een benzinegeur, zoals benzeen ook ruikt. Als je slaapkamerraam open staat ruik je dat. Er komt echt een vreselijke stank je kamer in. Wij wonen in de Peperstraat, net achter de Lekdijk."

Geen gaslek
Ook de ouders van Streefkerk en zijn zus hebben er regelmatig last van. "Mijn ouders wonen ook in Ameide, een halve kilometer van de rivier. Of je veel last hebt, hangt ook af van de windrichting. Wij wonen net achter de dijk. Mijn zus woont op Achthoven, daar staan minder huizen langs de dijk. Daar ontluchten schippers nog vaker denk ik. Er waren zelfs een keer mensen die dachten dat er een gaslek was. Dat bleek er niet te zijn; waarschijnlijk kwamen de gassen uit een schip."

Boete
Miriam van Kuppenveld van de Omgevingsdienst DCMR bevestigt dat er regelmatig klachten binnenkomen. Alleen al in de maanden juni en juli kwam dat in totaal 27 keer voor. Schippers riskeren een boete.

"De boete hangt af van het onderzoek", vertelt Van Kuppenveld. "Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in en stelt een boete vast. Er kan ook stillegging van werkzaamheden worden geëist, of een werkstraf of gevangenisstraf. Gemiddeld is de hoogte van een boete ongeveer 6.000 euro: 3.000 voor de scheepskosten en 3.000 voor de overtreding."

Weinig voorzieningen
Schippers moeten soms een flink stuk varen voordat ze bij een gasontladingsstation zijn. Van Kuppenveld: "Er zijn weinig voorzieningen aan wal. In Moerdijk is er een, maar dat is voor sommige schepen ver varen. We zijn bezig met een proeflocatie bij Shell in Rotterdam, een plek waar de gassen verbrand kunnen worden. Schippers kunnen daar echter nog niet naartoe, we zijn nog in de testfase."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het vrijwel volledige team van Stichting Dromen zonder Beperking.
Dromen in vervulling laten gaan: dat wenst Stichting Dromen zonder Beperking Nieuws 22 uur geleden
• Wesley van Butselaar is de 5000-ste abonnee van Regio-Voetbal.
Wesley van Butselaar 5000-ste abonnee van Regio-Voetbal Sport 27 mrt, 10:32
• Jessica Vleugel.
Jessica Vleugel uit Papendrecht terug op de buis voor vierde seizoen 'Meiden die Rijden' Nieuws 27 mrt, 08:52

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden