Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

Extra pompen vanaf de grote rivieren

Algemeen 338 keer gelezen

REGIO • Waterschap Rivierenland doet er alles aan om zo veel mogelijk water in het gebied te brengen en te houden. Op verschillende plekken plaatst het Waterschap daarvoor extra pompen.

Door de lang aanhoudende droogte kunnen er watertekorten ontstaan in de kleinere vertakkingen van het watersysteem.

Alblasserwaard
In de Alblasserwaard zullen op dinsdag 31 juli opnieuw preventief enkele kades op scheuren door droogte geïnspecteerd worden. Bij de molens van Kinderdijk laat het Waterschap extra water in vanaf de Lek. "Zo houden we het waterniveau in de polders zo goed mogelijk op peil, zo lang het zoutgehalte van het water uit de Lek dit toelaat", redeneert het Waterschap.

Vanwege de lage rivierstand is het heel beperkt mogelijk om in de Gantel bij Papendrecht rivierwater in te laten. Het Waterschap houdt in de gaten of de waterstand in de polder hierdoor te laag wordt.

Daarnaast zorgt een tractor met mobiele pomp op plaatsen waar het waterpeil het laagst staat, voor extra aanvoer van water.

Vijfheerenlanden
Ook de Vijfheerenlanden zijn onderdeel van het stroomgebied van de Linge. Hier worden maatregelen genomen om water zo lang mogelijk vast te houden. Bij het Kolff-gemaal in Hardinxveld is een schuif met pompen geplaatst, zodat water uit de Merwede naar het kanaal van Steenenhoek gepompt kan worden.

Het Waterschap heeft aan de Provincie Zuid-Holland gevraagd om op het Merwedekanaal spaarzaam te schutten bij de sluizen in Vianen en Gorinchem. Dat bespaart per keer veel water uit de Linge en het Merwedekanaal. Daardoor kunnen de wachttijden voor de scheepvaart echter wel oplopen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden