• De aanleg van een palendam in 2016, Kinderdijk. Foto: Waterschap Rivierenland / Cees van der Wal
• De aanleg van een palendam in 2016, Kinderdijk. Foto: Waterschap Rivierenland / Cees van der Wal Foto: Waterschap Rivierenland / Cees van der Wal

Waterschap verlaagt peil boezemwater vanwege slechte kade Kinderdijk

Algemeen 326 keer gelezen

KINDERDIJK • Het Waterschap Rivierenland verlaagt het maximale waterpeil in de Hoge boezem van de Overwaard. Dat gebeurt omdat 5 kilometer kade langs deze boezem is afgekeurd.

Het stuk kade voldoet niet aan de veiligheidsnormen. Het is afgekeurd op stabiliteit. Omdat versterking complex en duur is, kiest het waterschap voorlopig voor verlaging van het waterpeil. Bijkomende redenen zijn dat versterking van de kade veel impact zou hebben op de natuur en het werelderfgoed Kinderdijk.

Gemaal uitbreiden
Verlaging van de maximale hoogte van het waterpeil heeft ook een nadeel: in tijden van bijvoorbeeld veel regenval kan er minder water in de boezem worden opgeslagen. Het waterschap moet daarom eerst het gemaal uitbreiden, zodat een teveel aan water snel kan worden afgevoerd.

Veiliger
Het maximale peil van de boezem wordt verlaagd van NAP + 0,9 meter naar NAP + 0,25 meter. Hiermee wordt de belasting op de kades afdoende verminderd. Door het waterpeil te verlagen, wordt het gebied veiliger zonder dat versterking van kades op korte termijn nodig is. Een deel van het stuk kade (2,7 kilometer) hoeft dankzij de maatregel pas na 2024 te worden versterkt. 

Stroomsnelheid
Jelmer Krom van het Waterschap vertelt dat de kadeversterking nog onderwerp is van studie. "Natuurlijk wordt het werelderfgoed ontzien. Je kan versterken in hoogte en breedte. En damwanden in de dijk slaan. We bestuderen momenteel het hele watersysteem van de Alblasserwaard, hoe dat anders zou kunnen. De vergroting van de capaciteit van het gemaal bij de Elshoutsluis, dat uitwatert naar de Lek, betekent het een en ander voor het systeem. Bij een hoosbui kun je meer spuien, je krijgt dan een grotere stroomsnelheid. De oevers moeten dat aankunnen, dus daar moeten we ook goed naar kijken. Allerlei factoren spelen mee, ook de nieuwe inzichten in kadeversterking." 

Herstel rietmoeras
Verlaging van het peil draagt ook bij aan de kernopgave van het beheerplan Natura 2000, namelijk het herstel van het riet. Er is al enkele decennia sprake van een snelle achteruitgang van het areaal riet in de boezem. Te grote en frequente verschillen van de waterstanden in de boezem is een van de oorzaken. Een andere oorzaak is de toename van het aantal ganzen. Deze vogels vertrappen het riet en zorgen voor overbemesting. Ook eten ze de jonge rietscheuten.

Palendam
In 2016 is in de plas van de boezem een palendam aangelegd om nieuw rietmoeras te creëren. In de luwte van de palen blijft slib uit het Achterwaterschap achter, waardoor een eiland ontstaat waar het riet kan terugkomen. Aanpassing van het waterpeil moet nu de aangroei van nieuw riet verder bevorderen.

Gemaal eerst
Het waterschap nam het besluit tot verlaging van het peil in de boezem op 22 juni en maakte dit deze week bekend. Het gewijzigde peil kan pas ingaan als de capaciteit van het gemaal is vergroot. Hoe snel dit zal gaan kan Krom niet zeggen. "De voorbereidingen daarvoor zijn nu gaande."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden