Afbeelding

Ophef en boosheid over 'misbruikte' Dirk-medewerker in Alblasserdam; supermarkt maakt excuses

Algemeen 788 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op sociale media is ophef ontstaan vanwege een filmpje van een verstandelijk beperkte medewerker van de Dirk van den Broek in Alblasserdam.

De man, die al dertien jaar als vakkenvuller bij de supermarkt zou werken, zou worden gebruikt voor 'rotklusjes'.

Op het filmpje, dat inmiddels vele duizenden keren is gedeeld en bekeken, is te zien hoe de man onkruid rondom het gebouw haalt. Op de vraag van de filmer waarom de man de tegels moet schoonmaken antwoordt de Dirk-medewerker dat hij geen idee heeft.

"Misschien omdat ik donker ben." De maker van de video reageert verontwaardigd dat hem dit niet een taak voor de man lijkt. "Ik vind het niet leuk, maar ik luister liever", geeft de Dirk-medewerker aan.

Een familielid van de man op uit haar ongenoegen op Facebook. Ze zegt dat haar oom een geestelijke beperking heeft. De man werkt al dertien jaar als vakkenvuller. De man zou al vaker geklaagd hebben maar wordt volgens het familielid als een slaaf behandeld.

De supermarktmedewerker zegt normaal altijd binnen te werken. "Maar nu is mijn baas weg en word ik misbruikt om dit te doen. Met mijn jobcoach heb ik afgesproken dat ik altijd mag vakken vullen."

Onder de video, die op diverse accounts inmiddels is geplaatst, wordt vooral boos en verontwaardigd gereageerd. Supermarkt Dirk krijgt er flink van langs. Ook worden er veel negatieve recensies over Dirk geplaatst. Onder meer door de bekende vlogger Guillermo Babel.

Een aantal mensen vindt de boze reacties overdreven. "Een hovenier doet ook dit werk. Je wilt als winkel dat je pand er toch netjes bij staat? Zo zwaar werk is het niet," reageert iemand onder de video.

Supermarktketen Dirk heeft woensdagmiddag excuses aangeboden aan de 'misbruikte' medewerker van de winkel in Alblasserdam. "We hebben kennis genomen van de video over één van onze medewerkers die buiten aan het werk is. Hierbij hebben wij helaas moeten constateren dat er onvoldoende rekening is gehouden met de warmte. Wij betreuren dit zeer en hebben het opgenomen met de leidinggevende in Alblasserdam om er voor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Tevens nemen wij contact op met de medewerker om onze excuses aan te bieden," zo laat persvoorlichter Esther Kingma weten.

Kingma vervolgt: "Deze meneer is een zeer gewaardeerde medewerker die al jarenlang voor ons actief is als vakkenvuller. De werkzaamheden van een vakkenvuller zijn divers en bevatten meer taken dan het bij- en aanvullen van de schappen in de winkel. Op momenten dat het rustiger in de winkel is, biedt dit ruimte voor al onze medewerkers om andere taken uit te voeren, waaronder taken om onze winkel aan de binnen- en buitenkant schoon te houden. Dirk van den Broek vindt het belangrijk om ook de omgeving van haar winkelpanden goed te onderhouden. Daarom wordt met enige regelmaat aan een medewerker gevraagd om afval en onkruid te verwijderen rondom de winkel."

Het bewuste filmpje waarover zoveel ophef is ontstaan, is hieronder te bekijken.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden