Afbeelding

Waterwereld tijdens Jeugdland Alblasserdam 2018

Algemeen 191 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het wordt figuurlijk, maar ook letterlijk een nat weekje tijdens Jeugdland Alblasserdam 2018. Want in de week van maandag 20 tot en met vrijdag 24 augustus staat Jeugdland in het teken van 'Waterwereld'. Alle activiteiten hebben met dit thema te maken.

Jeugdland wordt ook dit jaar weer gehouden in en op het terrein rondom Landvast. Het jaarlijkse evenement in de laatste week van de zomervakantie wordt steeds groter en er komen ook steeds meer kinderen op af. Het is een week waar basisschoolkinderen zichzelf kunnen zijn, waar zij zelf dingen kunnen ontdekken en vooral kunnen doen.

Voorzitter Cynthia Prins vertelt dat het programma weer bol van de activiteiten staat die allemaal met Waterwereld te maken hebben. "Zo zijn er educatieve waterspellen met de kaart van Nederland, buitenactiviteiten en knutsels gericht op het waterthema en in de naaizaal gaan we zeemeerminnen maken. Uiteraard ontbreekt het huttendorp niet. Daarvoor kan al worden ingeschreven via de website van Jeugdland: www.jeugdlandalblasserdam.nl."

De vrijdagactiviteiten zijn dit jaar bij de Scouting van Alblasserdam. De organisatie is nog druk met het programma bezig, maar volgens zeggen belooft het erg leuk te worden.

Verbinding
De verbinding met lokale sportverenigingen breidt steeds verder uit; het aanbod aan sport en spel groeit ieder jaar. Opnieuw is dit jaar is de mogelijkheid om mee te doen aan rolstoelbasketbal.

Het bedrijfsleven is ook weer actief op Jeugdland. Donderdag 23 augustus is het Beroependag. Nog meer bedrijven dan vorig jaar zijn aanwezig om kinderen op een speelse manier met diverse beroepen in contact te brengen. Leuke aanvulling is dat ook de visvereniging en modelbotenbouwers op die dag zullen laten zien wat zij in huis hebben.

Extra sponsoring
De organisatie van Jeugdland is erg blij dat SNS Bank Alblasserdam het hoofdsponsorschap dit jaar heeft verlengd met opnieuw drie jaar. Cynthia Prins: "We hebben ook een mooie extra bijdrage ontvangen van SNS Bank en A.A. de Haan Stichting om zelf een buitentent te kunnen aanschaffen. De tent wordt jaarlijks ingezet om te timmeren. De huur daarvan drukte ieder jaar erg op de kosten. Of we dat dit jaar ook al kunnen realiseren weten we nog niet, maar we zijn druk met de offertes en mogelijkheden aan het bekijken. Naast de hoofdsponsor mag Jeugdland altijd rekenen op veel aanvullende sponsoren en dit jaar zelfs een mooi aantal nieuwe sponsoren. Zonder alle bijdragen, zowel in geld als in natura, is Jeugdland niet mogelijk."

Professionele organisatie
Onmisbaar voor een succesvolle formule is dat Jeugdland moet aansluiten bij de huidige belevingswereld van kinderen, dat het voldoende variatie biedt en vooral vernieuwend is. Daarom is Jeugdland al een paar jaar bezig met professionaliseren van de organisatie. Een onderdeel daarvan is om voor de verschillende onderdelen vaste coördinatoren te hebben. Deze teamleiders werken in de aanloop naar Jeugdland en tijdens de week zelf geheel zelfstandig. Inmiddels is die professionaliseringsslag volledig ingericht als voor ogen lag.  

Het bestuur is op volle sterkte door het aantreden van Sven Herwig. Het voltallige bestuur bestaat nu uit vrijwilligers die allen ruime ervaring hebben met Jeugdland en daarnaast ook over organisatietalent beschikken en hun eigen expertise meenemen. Volgens Cynthia loopt het op rolletjes: "Als bestuurslid of coördinator heb je tegenwoordig echt kennis van zaken nodig én een dosis ervaring om een event als Jeugdland goed te organiseren. Doordat er de afgelopen tien jaar een te kort was door wisselingen in het bestuur sprongen mensen in waar wij zeer dankbaar voor zijn, maar die nog wel ondersteuning nodig hadden. Dat betekende voor ons deels dubbele taken. Zo is bijvoorbeeld Richard Veen de afgelopen jaren het gezicht van Jeugdland geweest. Richard heeft het event op zijn eigen manier gepromoot en ging bij sponsoren op de koffie. Maar het was geen zelfstandige taak. Dit jaar is hij zelf gestopt; het werd echt teveel voor hem. Er kwam steeds meer voor om de hoek kijken."

Vrijwilligers nodig
Iets wat ieder jaar terugkeert is de grote vraag naar vrijwilligers. Mensen die tijdens Jeugdland een handje willen helpen. Cynthia: "Jeugdland groeit. In omvang en in het aantal kinderen dat komt. Superleuk! Dat betekent wel dat we ook steeds meer mensen nodig hebben die dit begeleiden. We zitten ieder jaar weer om helpende handen te springen. Met 2,5 uur, een dagdeel, zijn we al dolblij. Ouders, opa's en oma's en ook jongeren die een maatschappelijke stage moeten volgen zijn meer dan welkom. Je kunt je daarvoor inschrijven via onze website. Met alle extra handjes kunnen we er voor de kinderen weer een geweldige week van maken!"

Meer informatie is te zien op www.jeugdlandalblasserdam.nl en de Facebookpagina van Jeugdland.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 11 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden