Afbeelding
Foto: Leen den Ouden

Grasmus veert op in toekomstig MCD-perceel in Papendrecht

Algemeen 457 keer gelezen

PAPENDRECHT • Natuurliefhebber Leen den Ouden uit Papendrecht heeft onlangs de zeldzame grasmus gespot op het perceel waar over niet al te lange tijd de MCD en twee flatgebouwen zullen komen.

"Voor deze vogel ging ik altijd naar de Biesbosch op een bepaalde plaats", meldt Den Ouden, die verbonden is aan de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard.

De Papendrechtse vogelliefhebber houdt er een interessante lezing op na waarom de vogel nu ineens op die plaats in Papendrecht te vinden is en er zelfs broedt.

"Als een perceel grond van functie veranderd, bijvoorbeeld van weiland naar bouwterrein, dan doet niemand meer wat aan dat terrein", begint De Ouden. "Het wordt aan z'n lot over gelaten. Dat gaat een aantal jaren goed, totdat het een bos wordt. De vogels zoeken juist zulke terreintjes. Overhoekjes, waar de mens niet naar om kijkt of terreinen waar alleen zo nu en dan wat gebeurt. Grond storten en verplaatsen hierdoor de nodige plasjes en slikjes ontstaan."

"Dat is in het verleden gebeurd in polder Nieuwland, bij het industrieterrein tussen Alblasserdam en Papendrecht. Tijdens de jaren van aanleg zijn daar 250 vogelsoorten gespot! Ik zeg wel eens: Als je vogels wilt trekken heb je een shovel met chauffeur nodig en een fles jenever. Je laat de chauffeur een halve fles opdrinken dan stapt hij op z'n shovel en schept grond uit waar plasjes kunnen ontstaan en gooit dit op hopen. Hij doet dit een paar uur. Daarna gaat hij naar huis, met een taxi natuurlijk en de halve fles jenever."

"Dat terrein zal, als niemand er naar kijkt, een vogelparadijs zijn voor veel vogels. Uiteraard niet voor de bosvogels, dat moet anders, die hebben verschillende bomen en struiken nodig. Liefst op een eilandje waar ze niet gestoord worden. Wie zijn of haar tuin wat natuurlijker in wil richten, kan advies bij mij inwinnen", besluit Den Ouden.

"Ga in elk geval eens luisteren in de buurt van het toekomstige bouwterrein, de grasmus zingt frequent, een leuke natuurbeleving."

Leen den Ouden is bereikbaar via 078-6153280 en ouden.l@chello.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 23 uur geleden
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Eerste HSP Café - Drechtsteden op 17 mei in Papendrecht Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden