Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: nl.123rf.com

Wim Daniëls komt naar nieuwe bibliotheek

  •   153 keer gelezen

PAPENDRECHT • De verhuizing van Bibliotheek Papendrecht krijgt na de festiviteiten op de dag daarvoor nog meer allure door een bij voorbaat boeiende lezing van de taalkundige Wim Daniëls. Op donderdag 24 mei organiseert de Culturele Raad Papendrecht in samenwerking met de Bibliotheek en het Wielercomité Papendrecht een avond die vooral gewijd is aan Daniëls' onlangs verschenen  ode aan het stalen ros: 'De taal van de fiets'.

Piet Kaptein, bestuurslid van de CRP: "Van jongs af aan ben ik een liefhebber van de fiets. Zo peddelde ik naar Lagere School, HBS en Kweekschool. Zo trapte ik met vrienden vakantiekilometers weg in Brabant, Limburg en Gelderland. Zo fietste ik met zoon Muel naar Verdun, met zoon Time van Delfzijl naar Antwerpen en met zoon Briam van Den Helder naar Vaals. Zo toerden wij als gezin vanuit onze vakantieboerderij in Veenoord door de dreven van Drenthe. Zo reden wij als echtpaar op de vouwfiets via knooppunten vanuit hotels in eigen land. Zo racete ik in mijn uppie door de bossen van Utrecht. Zo verpoosde ik op de e-bike met mijn eega in rustieke oorden van de Alblasserwaard. Het stalen ros mocht ik jaar en dag met veel min berijden. Daarnaast ben ik al decennia achtereen te vinden langs het parcours van de plaatselijke wielerronde, die dit jaar voor de 65ste keer in Papendrecht verreden wordt. Ook volg ik elk jaar weer de verrichtingen in de Tour de France, die ik met gezin live mocht aanschouwen voor de finishstrepen in onder andere Avigon en Bordeaux en op het lege maanlandschap aan  de top van de Mont Ventoux.

Kaptein kent de inhoud van Daniëls' bundel 'De taal van de fiets' nog niet en derhalve ziet hij met reikhalzend uit naar de avond van 24 mei, die op de nieuwe locatie van Bibliotheek Papendrecht aan Veerweg 135 om 20.00 uur van start gaat.

Kaptein: "Tijdens mijn studie Nederlands werd ons verteld dat het woord fiets drie etymologische verklaringen kent. De Wageningse wagenmaker Elle Cornelis Viets zou rond 1880 de naamgever zijn, of het gaat om een verbastering van het Franse vélocipède, of het is een leenwoord uit een Limburgs dialect waarin vietse voor hard lopen staat. Wat mij nu bezighoudt is de vraag voor welke zienswijze Wim Daniëls gaat. De zaal van de bieb gaat om 19.30 uur open en kaartjes zijn de komende dagen aan de balie voor vijf euro te verkrijgen."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten