Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Schaakclub Pascal wendt degradatie ternauwernood af

Sport 256 keer gelezen

PAPENDRECHT • De laatste wedstrijd van het eerste team van schaakclub Pascal werd meteen de belangrijkste, want er moest gewonnen worden van de mede degradatiekandidaat SO Rotterdam 3. Sterker nog; bij een gelijkspel was degradatie ook een feit.

Het duel begon met een aardige opsteker, want Cor Oliemans kreeg een mooie aanval met de dame in de vijandelijke koningsstelling. De aanval sloeg door en Cor won. Kees van Meerkerk  kreeg het aanzienlijk moeilijker en kwam in tijdnood. Een  remise aanbod mocht niet baten en Kees verloor.

Aan het eerste bord speelde Bert Terlouw. Hardlopen en hard fietsen had niet allen zijn lichaam goed gedaan, maar ook zijn geest, want hij speelde alsof hij nooit was weggeweest. Hij kreeg twee vrijpionnen in het centrum. De twee  vrijpionnen van zijn tegenstander op de flanken wist hij bekwaam onder controle te krijgen en hij won gedecideerd.

Ook Meinte Smink  kreeg een mooie aanval met dame op de vijandelijke veste. Zijn opponent probeerden met ruil van dame tegen toren loper het tij te keren maar het mocht niet baten, Meinte won.

Kees Brinkman moest het opnemen tegen de speler met de hoogste rating en hij kwam onder zware druk te staan. Hij moest steeds verder terug en moest het uiteindelijk opgeven. Aan bord 7 speelde Arie Prins en moest lijdzaam toezien hoe hij 2 pionnen achter raakte. Hij kon direct verlies voorkomen door zijn loper te offeren tegen deze vrijpionnen, wat echter uitstel van executie  betekende. Met tempozetten kon zijn tegenstander van achteren aanvallen en winnen.

Zo was het intussen 3-3 geworden en zag er het niet hoopvol uit. Het kon nog alle kanten op. Hans van de Beukel moest toezien hoe onder druk kwam te staan. Zijn opponent probeerde uit alle macht de winst naar zich toe te trekken. Toen hij echter te agressief en onvoorzichtig werd kon Hans terugslaan. Met een tussenschaak wist hij een aanvallend paard te veroveren. Hiermee was het met de aanval gedaan en kon Hans met nog een minuut op de klok nog een stuk te winnen en de partij.

Hiermee waren alle ogen gericht op Robin Bos. Hij had in het  middenspel een mooie vrijpion gecreëerd en het leek makkelijk te gaan.Maar zijn opponent gaf geen krimp Robin kwam steeds moeilijker te staan en moest een pion opgeven. Er ontstond een ingewikkelde stelling met tijdnood aan beide zijden, maar Robin wist het hoofd koel te houden en er remise uit te slepen.

Hiermee was de mach gespeeld en met 4.5-3.5 gewonnen en konden onze spelers opgelucht ademhalen. Degradatie was op het nippertje afgewend.

Op zaterdag 14 april wordt weer het Kemper schaaktoernooi in Landvast Alblasserdam georganiseerd. Aanmelden kan via www.schaakclubpascal.nl of via telefoon, app of sms: 06-16243120.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden