Afbeelding
Foto: Wim Roos
update

Wethouder schroeft zonnepanelen op dak Sportcentrum Blokweer

Algemeen 142 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Dankzij een gemeentelijke lening van 162.000 euro kunnen op het dak van zwembad Blokweer in Alblasserdam de komende tijd 528 zonnepanelen geplaatst worden.

Woensdagochtend 14 maart werden de eerste panelen geplaatst door wethouder Arjan Kraijo en BSSA-voorzitter Mart van der Burgh. Als het project, dat wordt uitgevoerd door ETB de Noord, is afgerond, heeft Blokweer het grootste zonnepanelendak van Alblasserdam.

500 miljoen
De BSSA is de Beheer Stichting Sport Alblasserdam en is verantwoordelijk voor de exploitatie van sportcentrum en zwembad Blokweer. Mede op basis van de duurzaamheidsagenda heeft de gemeente aan de stichting gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Het zwembad verbruikt jaarlijks namelijk 500 miljoen wattuur.

528 panelen
Bij de bouw van het nieuwe zwembad Blokweer in 2014 is de dakconstructie zodanig ontworpen dat extra belasting van 35 kilo per vierkante meter mogelijk is. Zonnepanelen wegen ongeveer 25 kilo per vierkante meter. Het dak biedt ruimte aan 528 panelen. De berekende opbrengstverwachting van de panelen bedraagt in het totaal 140 megawattuur per jaar.

Subsidie
De verwachte opbrengst is zelfs rendabel. Wethouder Kraijo: "Het rijk heeft in 2016 voor sportcentrum Blokweer over een periode van vijftien jaar maximaal 2.137,500 megawattuur als subsidiabel aangemerkt. Met deze toekenning wordt het mogelijk om de investering in zonnepanelen niet alleen kostendekkend, maar zelfs rendabel te maken. Het nette rendement op jaarbasis is becijferd op 6500 euro."

Lening
Omdat de BSSA zelf geen middelen had om de panelen aan te schaffen, besloot de gemeenteraad van Alblasserdam om een bedrag van 162.067 euro (ex btw) uit te lenen. Dat was voor de BSSA aanzienlijk goedkoper dan geld lenen bij een bank. Bij de gemeente kon geleend worden tegen rentepercentage van twee procent over een periode van twintig jaar. Daarmee is de lening bij de gemeente 19.000 euro goedkoper dan bij een bank. Dit voordeel komt ten goede aan de exploitatie van het zwembad. De gemeentelijke steun aan Blokweer is op basis van de Algemene Groepsvrijstellingsverordering toegestaan.

Rendement
Het uiteindelijke rendement van de investering is berekend op ruim 93.000 euro over een periode van twintig jaar.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden