Afbeelding
Foto: Artist impression

Bouw bezoekerscentrum in Kinderdijk begint naar verwachting in mei

Algemeen 592 keer gelezen

KINDERDIJK • Op Werelderfgoed Kinderdijk start naar verwachting in de maand mei van dit jaar de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum. Dat meldt de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) in haar nieuwsbrief.

Ook zal dit jaar de educatieschuur gebouwd gaan worden. Beide gebouwen zijn onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan Kinderdijk-Elshout, waarmee de gemeenteraad van Molenwaard afgelopen juli instemde. Naast de aanleg van meerdere gebouwen, gaat het plan ook over looproutes, plekken voor ondersteunende horeca en de uit- en instapzone om de overlast van bussen te verminderen.

Bezoekerscentrum
De SWEK wil in mei beginnen met de bouwwerkzaamheden voor het bezoekerscentrum en twee loopbruggen. Het bezoekerscentrum wordt gebouwd op de huidige parkeerplaats. Laatste hindernis is de omgevingsvergunning. Het college van burgemeester en wethouders van Molenwaard buigt zich momenteel over de aanvraag.

Het bezoekerscentrum maakt het makkelijker grote groepen bezoekers professioneel te ontvangen. Daarnaast krijgt het een belangrijke educatieve en informatieve functie. Naar verwachting gaan de deuren open in maart 2019.

Ondertussen heeft de SWEK deze week al wel groen licht gekregen voor de bouw van het ontvangstgebouw voor groepen, het voormalig hulpgemaal en het gebouw voor natuureducatie. Zij maken onderdeel uit van de nieuwe entreezone, waar ook het bezoekerscentrum toe behoort.

Informatie
De SWEK informeert omwonenden over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast via speciale bewonersavonden. Tijdens de bouw is er op het terrein van de SWEK minder parkeerruimte beschikbaar. Omdat met ingang van dit seizoen bussen alleen nog maar mogen parkeren bij Jan Kees Boer Transport in Nieuw-Lekkerland, blijft er per saldo evenveel ruimte beschikbaar voor auto's.

Educatieschuur
Ook met de bouw van de educatieschuur wordt nog dit voorjaar begonnen. De schuur wordt gebouwd naast de beroemde contramolen. Deze molen wordt gereconstrueerd naar achttiende-eeuws voorbeeld. In de educatieschuur maken bezoekers kennis met de geschiedenis van het werelderfgoed en de contramolen in het bijzonder. Beide gebouwen zijn nog dit jaar klaar.

Overleg
Na de afspraken die met de aanwonenden zijn gemaakt over het gebruik van de molen en het molenerf, bleef bij een aantal Kinderdijkers nog de zorg over de hoogte van de schuur. Hoewel de gemeente na een zorgvuldig proces een bouwvergunning verleende, is in goed overleg tussen de belangenvereniging en SWEK een aantal aanpassingen gedaan aan het ontwerp. Hierdoor wordt het gebouw minder hoog.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden