• Jacob in actie op Texel.
• Jacob in actie op Texel. Foto: Jacob Molenaar

Alblasserdammer Jacob reist 500 kilometer voor één vogel

Algemeen 1.223 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De zestienjarige Jacob Molenaar uit Alblasserdam maakt zonder aarzelen een autorit van ruim zes uur om één bijzondere vogel te kunnen zien. Bijna werd hij de winnende vogelaar van het jaar 2017.

Het was tot in november een nek-aan-nekrace met 'vogelaarveteraan' Pieter Doorn, die al jaren achtereen de meeste vogelsoorten op zijn naam heeft staan. Uiteindelijk werd Jacob tweede, met een waargenomen aantal van 340 soorten. Zijn concurrent zag er 343.

"Ik wilde hoog op de jaarlijst komen. In 2016 werd ik zesde, dat wilde ik verbeteren. Eind mei stond ik ruim bovenaan. Toen ben ik fanatiek door blijven gaan. Misschien heb ik een kans om het te halen, dacht ik. Het ging heel lang goed; begin november stond ik eerste of gedeeld eerste."

Geen auto
De kentering kwam toen er in de elfde maand een bijzondere vogel neerstreek in Groningen. "Ik kon er niet naartoe; ik zit in het examenjaar van het vwo en moest naar school. Ook zat er een keer een vogel op een Waddeneiland. Ik moest wachten tot het weekeinde voor ik er naartoe kon en miste hem toen." Jaarlijstrecordhouder Pieter Doorn was al vier jaar eerste geworden en werd steeds fanatieker. "Hij is al met pensioen en heeft meer tijd. En een auto en rijbewijs. Ik rij met anderen mee en ben dus afhankelijk."

Vroeg uit bed
Jacob maakte een strakke planning voor de voorbereiding voor zijn tentamens. In de kerstvakantie moest hij extra hard werken, omdat hij in de zomer elke zaterdag op pad ging. "In de zomer ga ik soms om half vijf uit bed, rond zonsopkomst. Op websites zie ik waar bijzondere vogels te zien zijn. Op Dutchbirdalerts.nl of Waarneming.nl bijvoorbeeld."

Vale lijster
Wat waren in het afgelopen jaar de meest bijzondere waarnemingen voor Jacob? "Dat waren er drie. De vale lijster op Vlieland staat bovenaan, dat was mijn meest bijzondere waarneming ooit. Toen die gemeld werd, ben ik direct bij een andere vogelaar in de auto gestapt en erheen gegaan. We arriveerden te laat voor de boot, die voer niet meer; we moesten met een watertaxi. Er stond een behoorlijk harde wind, dat was een belevenis op zichzelf. Net voor het donker werd hebben we hem kunnen zien."

Keizerarend
Op de tweede plaats staat de keizerarend. "Die zat eerst in Brabant, toen was ik net te laat. Een week later zat hij in de buurt van Zwolle. Ik had toevallig studieverlof om te leren voor mijn toetsen, dus ik kon ernaartoe."

Seebohms tapuit
Op de derde plaats staat een bedreigde soort, afkomstig uit Noordwest Afrika: de Seebohms tapuit. "Die was in mei één avond te zien in Den Haag. Een heel speciale vogel." Een vogel hoeft niet altijd zeldzaam te zijn om Jacob te laten genieten. "De zeearend is niet meer zo zeldzaam, maar ik geniet elke keer als ik die zie. Die vogel is zo groot, het blijft een belevenis."

Herten
Jacob was elf toen het vogelvirus hem te pakken kreeg. "Het begon tijdens een vakantie op de Veluwe, waar we herten gingen kijken. Daarvoor had ik een camera gekocht. Maar in de Alblasserwaard heb je geen herten, dus ben ik een keer met vogelaars meegegaan. Dat vond ik leuk. Er zijn heel veel soorten in Nederland. Om ze allemaal te kunnen zien, ben je een heel leven bezig. En er is altijd een onzekere factor, dat maakt het spannend. Je weet nooit of een vogel alweer wegvliegt voordat je aankomt. Verder vind ik vogels mooie beesten en om waarnemingen te doen ben je lekker buiten. Ik probeer ze dus ook te fotograferen, dat is een uitdaging op zichzelf."

Blijft hobby
Hoe enthousiast Jacob ook is over zijn hobby, hij kiest geen 'groen beroep'. Vogels spotten blijft een liefhebberij. "Ik heb het profiel economie en maatschappij gekozen en wil een economische studie gaan doen. Want ik heb niet veel met biologie."

Volgend jaar hoeft Jacob geen examen te doen. Pieter Doorn is gewaarschuwd.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden