• Roy Hoornweg tijdens de Warande Cross.
• Roy Hoornweg tijdens de Warande Cross.

Hoornweg favoriet bij Passaatcross in Papendrecht

Sport 343 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zes jaar geleden liep Roy Hoornweg voor het laatst de cross in zijn eigen woonplaats. Op zaterdag 4 november verschijnt hij aan de start van de twintigste editie van de 'race-door-de-modder'.

"Ik vond het als kind al leuk om lekker vies te worden", bekent de snelste inwoner van Papendrecht, "het is bovendien gewoon gezond".

Dat is echter niet de reden, dat hij het liefst samen met trainingsmaatje Erik Klooster op de voormalige vuilnisbelt van Ridderkerk  traint. 

"In de herfst en winter gaan we er samen heen. Het is een beetje heuvelachtig met een wisselende ondergrond. Houtsnippers, een stukje schelpenpad, drassige grond, kale plekken, precies het parcours dat ik zelf het liefst loop tijdens een wedstrijd.  In Erik zie ik trouwens mijn grootste concurrent voor de eindoverwinning".

Roy Hoornweg gebruikt de Passaatcross als voorbereiding op de Warandecross in Tilburg van 26 november, waar hij zich kan plaatsen voor het EK in Slowakije. Nederland mag daar vijf lopers inschrijven.

"Een veldloop heeft als voordeel, dat je niet tegen een limiet aanhikt, of je je moet focussen op een aantal wedstrijden. Persoonlijke records tellen niet, alleen je plaatsingspositie tijdens die ene kwalificatiewedstrijd".

Hoornweg was als zestienjarige al eens Nederlands kampioen op dit onderdeel. Hij haalde in het Drentse Norg zijn allereerste titel binnen. Er zouden vele baantitels volgen.

De Passaatcross staat bekend om zijn vlakke parcours met een aantal obstakels en korte bochtjes. "Aan souplesse heb je meer dan aan kracht, zeker als het droog blijft. Regen vind ik nooit een probleem, aan kou heb ik een hekel."

Dat er na de allereerste veldloop in Papendrecht ooit een vervolg zou komen, was toenmaals niet voor iedereen een uitgemaakte zaak. "Twintig jaar geleden raasde er een storm door de Oostpolder en kwam het water met bakken tegelijk uit de hemel", herinnert speaker Bert Lock zich. "De rondentellers konden door het gordijn van water, de wedstrijdnummers van de deelnemers niet meer lezen. De meeste nummers waren verkruimeld door het vele vocht. Uit het park kwam een melding, dat de takjes de atleten om de oren vlogen. Er zat niet veel anders op dan de wedstrijd te staken. Het jaar erna was de animo om een tweede poging te wagen heel gering. Gelukkig heeft men toch doorgezet".

Op 4 november zijn er van 11.00 uur tot 12.40 veldlopen voor de jeugd, om 13.30 uur gevolgd door de korte cross van 3 km. Het hoofdnummer ( 6 en 8 km.) begint om 14.00 uur. Iedereen kan meedoen, leden en niet-leden. Inschrijven kan vooraf op www.inschrijven.nl en ter plaatse. Voor meer informatie, kijk op www.avpassaat.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 5 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws gisteren
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden