• Vlnr: Arie Pols, Cora de Groot en Pieter-Jan de Winter.
• Vlnr: Arie Pols, Cora de Groot en Pieter-Jan de Winter. Foto: Anne Marie Hoekstra

Ondernemers regio AV willen samen kringlopen sluiten

Algemeen 259 keer gelezen

REGIO • Ondernemen zonder de aarde uit te putten en te vervuilen: een groeiend aantal ondernemers in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ziet de noodzaak ervan.

Deze ondernemers willen oude manieren van ondernemen omzetten in een aanpak die de aardbol niet belast. Daarover vertellen drie van hen in dit interview, naar aanleiding van het symposium 'Circulair ondernemen' op 26 oktober in Gorinchem.

Afval als grondstof
Circulair ondernemen, wat is dat precies? Gerard de Winter, duurzame marketeer bij Koncerna, legt uit: "Kenmerkend voor een circulaire economie is dat producten bijdragen aan het sluiten van kringlopen, dat afval en verspilling wordt voorkomen." Door afval weer als grondstof te gebruiken, raakt de aarde niet uitgeput en kan de natuur zich herstellen. Belangrijk, want ook toekomstige generaties hebben de natuurlijke bronnen van de aardbol hard nodig.

Deelnemers
Wie doen er bijvoorbeeld mee? Drie ondernemers uit de regio die zich bewust zijn van de noodzaak kringlopen te sluiten, zijn Pieter-Jan de Winter van de Nationale Bomenbank in Bleskensgraaf, Cora de Groot van Mourik in Groot-Ammers en Arie Pols van De Lek Beton/Van Dijk Beton in Groot-Ammers.

Bio-afbreekbaar
Hoe geven zij circulair ondernemerschap vorm? Pieter-Jan: "Het begon voor de Nationale Bomenbank toen de overheid eisen ging stellen aan duurzaam inkopen. Wij stopten best veel kunststof in de grond: beluchtingsbuizen voor zuurstofvoorziening en gietranden om water voor jonge aanplant vast te houden bijvoorbeeld. Daar kun je bio-afbreekbare producten voor gebruiken. We hebben met ons bedrijf Greenguard een bio-gietrand ontwikkeld van aardappelzetmeel."

Papierafval in weg
Wat doet Mourik? Cora: "Mourik is actief in drie markten: infra, industrie en internationaal. Drie jaar geleden zijn we begonnen met circulair ondernemen. Op de inframarkt deden we dit eigenlijk al met asfalt, namelijk door oud asfalt in te leveren bij de asfaltcentrale en dit weer te gebruiken voor een nieuwe weg. Op het moment zetten we meer in op biobased alternatieven. Dit zijn natuurlijke materialen ter vervanging van fossiele grondstoffen, bijvoorbeeld bij de N272 in Brabant. Hier passen we op grote schaal lignine toe. Dit is een afvalproduct uit de papierindustrie, wij gebruiken dit in het asfalt in plaats van bitumen. In de industrie werken we aan circulair ondernemen door bijvoorbeeld olie te maken van plastic, met onze BlueAlp technologie. We zoeken naar mogelijkheden om concreet te werken aan een duurzame leefomgeving."

CO2-productie
Wat doet De Lek Beton/Van Dijk Beton? Arie: "De productie van cement is verantwoordelijk voor 5 procent van de CO2-productie ter wereld. Een vervanger van cement zou dan ook zeer welkom zijn. Bij ons spitst vermindering van CO2-productie zich toe op het gebruiken van secundaire grondstoffen, bijvoorbeeld van gerecycled teerasfalt als vervanger van grind en zand. En het hergebruik van beton als vervanger van de primaire grondstof grind. We doen daarvoor onder andere zaken met KoreNet in Groot-Ammers. Tussen de 10 en 15 procent van onze grondstoffen is nu een secundaire grondstof. De hoogte van het percentage heeft te maken met de beschikbaarheid van secundaire grondstoffen en met wat de klant wil."

Kennis uitwisselen
Tijdens het symposium op 26 oktober zetten ondernemers hun handtekening onder een BlauwZaam-convenant 'Circulair Ondernemerschap'. Ze bundelen 3 jaar lang hun krachten om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Daarvoor gaan ze kennis en ervaringen uitwisselen, bedrijfsbezoeken houden en anderen inspireren om mee te doen. BlauwZaam verzorgt het symposium samen met Rabobank AV en VNO-NCW AV.

Nieuwe ideeën
Wat is de betekenis van het convenant circulair ondernemen volgens de drie ondernemers? Pieter-Jan: "We gaan kennis uitwisselen. Misschien kunnen anderen onze ideeën ook toepassen. Juist door te praten met mensen uit andere sectoren, kom je op nieuwe ideeën. Doordat je over je eigen grenzen heen kijkt, kun je zomaar tot productinnovatie komen."

Grondstofschaarste
Cora: "We kunnen met elkaar ketens sluiten. Het voordeel van samenwerken met bedrijven uit de regio is, dat we de transportafstanden niet groot hoeven te maken. Het is ook belangrijk om elkaar te vertellen: waarom doe je dit? We kunnen elkaar inspireren om iets te doen aan grondstofschaarste en klimaatverandering."

Niet concurrerend
Arie vertelt hoe samenwerking met KoreNet tot circulair ondernemen leidde. "KoreNet maakt al veel langer granulaat dat in de wegenbouw gebruikt kan worden. Dat is voor ons niet geschikt. We zijn samen met KoreNet aan het werk gegaan en hebben een methodiek gevonden waardoor granulaat ook voor ons bruikbaar is. Tijdens het symposium kunnen we elkaar als ondernemers vast op ideeën brengen. Als bedrijven uit verschillende sectoren zijn we niet concurrerend. Dankzij die verschillende belangen, kun je veilig ideeën delen."

Aanmelden voor symposium of convenant? Dat kan via: http://www.blauwzaam.nl (onder: BlauwZaam Symposium VII).

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden