• Klokradio in Groot-Ammers.
• Klokradio in Groot-Ammers.

Drie gemeenten in de Alblasserwaard kiezen voor Klokradio

Algemeen 177 keer gelezen

REGIO • De gemeenteraden van Alblasserdam, Giessenlanden en Molenwaard kiezen voor Klokradio als hun lokale omroep. Zij brengen een positief advies uit aan het Commissariaat voor de Media, die de formele aanwijzing regelt.

Het Commissariaat voor de Media bepaalt welke organisatie voor een gemeente de lokale omroep mag zijn, nadat de gemeenteraad daarover heeft geadviseerd.

Al vele jaren was Klokradio de omroep van Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam. Na de gemeentelijke herindeling in 2013 werd dit Molenwaard en Alblasserdam, een aanwijzing die om de vijf jaar moet worden herbevestigd. Omdat eind dit jaar deze termijn af loopt, was weer een nieuwe aanvraag en adviesprocedure nodig.

Nieuwe aanvraag
Nieuw was deze keer de aanvraag om ook de lokale omroep van Giessenlanden te mogen zijn. Dit vooruitlopend op de herindeling tot Molenlanden per 1 januari 2019. Klokradio wil al eerder deze formele status krijgen, zodat nu al kan worden gestart om het radiosignaal straks binnen de gehele nieuwe fusiegemeente in de ether te krijgen. Dit traject duurt zeker 1 à 2 jaar.

Er kan nog niet worden begonnen voordat de formele aanwijzing plaats heeft gevonden. Pas na het besluit van het Commissariaat voor de Media kan een etherfrequentie en bijbehorend uitzendgebied worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom dat dit in Nederland regelt. Eerder neemt het Agentschap zo'n verzoek niet in behandeling. Vervolgens moeten natuurlijk nog de zendmast en apparatuur worden geregeld.

In de gecombineerde raadsvergadering met Molenwaard op woensdag 11 oktober besloot de gemeenteraad van Giessenlanden een positief advies over Klokradio uit te brengen. Naar verwachting zal de formele aanwijzing door het Commissariaat binnen enkele weken volgen.

Nu al luisteren
Hoewel de uiterst belangrijke nieuwe etherfrequentie nog geruime tijd op zich zal laten wachten, kunnen de inwoners van Giessenlanden toch al eerder luisteren naar Klokradio. De zendmast in Molenaarsgraaf bereikt ook een groot deel van Giessenlanden via 107.0 FM, hoewel dat geluid niet optimaal zal zijn.

Direct na de wettelijke aanwijzing zal Klokradio contact opnemen met de providers op het kabelnetwerk, zoals Ziggo, KPN en Solcon. Zij hebben de wettelijke plicht het signaal van de lokale omroep door te geven. Overal ter wereld kan ook via internet worden geluisteren naar de Klokradio programma's vanaf www.klokradio.nl of via apps zoals TuneIn.

Als lokale omroep wil Klokradio van de bevolking zelf zijn, met een veelvoud van programma's gericht op deze dorpen, gemaakt door inwoners van de regio. Met lokale gasten die worden bevraagd over hun club, hun activiteiten of evenementen. Met radiomakers uit de woonkernen van de Alblasserwaard die weten wat er daar gebeurd en wie ze aan moeten spreken.

Klokradio zoekt daarom zowel de informatie, als nieuwe lokale medewerkers. Reacties kunnen verstuurd worden naar redactie@klokradio.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden