Afbeelding

Nieuw: prikkelarme kerkdienst in de Ontmoetingskerk in Alblasserdam

Algemeen 784 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 in Alblasserdam wordt op zondag 8 oktober gestart met de eerste van een reeks prikkelarme kerkdiensten.

De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels én hun familie. Hierbij kan gedacht worden aan mensen met autisme, ADHD of HSP. Het kan voor hen een mogelijkheid zijn om weer een keer met elkaar naar de kerk te komen.

De dienst is in de afgelopen periode voorbereid door ervaringsdeskundigen in samenwerking met ds. Hans van Walsum. "Met elkaar hebben we gekeken waar mensen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan kunnen hebben tijdens een kerkdienst", vertelt Van Walsum.

"Praktisch betekent dit dat de de piano bespeeld zal worden in plaats van het orgel en dat er minder mensen zijn dan in een reguliere dienst. Tijdens de dienst zal het geluid niet zo hard zijn, is het licht minder fel en is er meer ruimte tussen de stoelen", vervolgt de Alblasserdamse dominee.

"Daarnaast zorgen we voor een vaste structuur van de liturgie. Deze bevat alle onderdelen van een reguliere dienst, maar dan ingekort. Ook hebben we rekening met de prikkelgevoeligheid gehouden bij het uitkiezen van de liederen. De liederen zijn daarom niet zo lang en hebben een rustige melodie."

Sommige mensen hebben behoefte aan meer structuur en duidelijkheid dan anderen. Daarom is het mogelijk om de liturgie vooraf al te ontvangen. Zo weten de bezoekers precies wat er die middag in de kerk gaat gebeuren.

Om die reden is het fijn wanneer mensen laten weten dat ze van plan zijn om te komen, dan stuurt de kerk de liturgie vast per e-mail toe. Aanmelden kan via ervliegenthart@gmail.com.

De prikkelarme kerkdienst wordt gehouden op zondag 8 oktober en duurt van 12.00 tot 12.30 uur (kerkzaal open vanaf 11.45 uur).

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wesley van Butselaar is de 5000-ste abonnee van Regio-Voetbal.
Wesley van Butselaar 5000-ste abonnee van Regio-Voetbal Sport 23 uur geleden
• Jessica Vleugel.
Jessica Vleugel uit Papendrecht terug op de buis voor vierde seizoen 'Meiden die Rijden' Nieuws 27 mrt, 08:52
• De onthulling van de gedenksteen op het Weense Plein, met v.l.n.r. burgemeester Van Driel, ambassadeur Harz, wethouder Van der Borg en de heer Zwijnenburg.
Onthulling gedenksteen van het gerenoveerde Weense Plein in Papendrecht: 'Iets om trots op te zijn' Nieuws 27 mrt, 08:19

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden