Foto: Bert Bons
Foto: Bert Bons

Mercon Kloos-terrein in Alblasserdam krijgt woonbestemming

  •   482 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Na jarenlange radiostilte wordt er binnenkort een plan gepresenteerd voor woningbouw op het Mercon Kloos-terrein in Alblasserdam.

Het terrein, waar jaren geleden lichtmasten gebouwd werden, krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar: Projectontwikkelaar Whoonapart. Dit bedrijf wil gebiedsontwikkeling realiseren 'met oog voor omgeving en cultuurhistorie'. Oftewel; delen van het terrein blijven min of meer behouden en worden geïntegreerd in de nieuwbouw die daar zal gaan plaatsvinden.

Decennialang vonden er bedrijfsactiviteiten plaats op dit terrein, vooral op het gebied van staalverwerking, maar daaraan komt binnenkort een definitief einde. Projectontwikkelaar Whoonapart heeft een hoog ambitieniveau bij de ontwikkeling van bedrijfsterrein naar een woon-, werk- en recreatiegebied. Omwonenden zijn hierover vorige week geïnformeerd middels een brief.

Mooi gebied
"Het is een heel mooie locatie", vertelt directeur Jaco Poldervaart van Whoonapart. "Gelegen tussen de molens van Kinderdijk en de rivier De Noord."

"We willen een gebied ontwikkelen waar plezierig en duurzaam gewoond en gewerkt wordt en waar plaats is voor recreatie. Dit willen we doen met oog voor de kernwaarden van de gemeente Alblasserdam met toegankelijke oevers, een veilige fietsroute en met veel groen en relatie met water", vervolgt Poldervaart.

Grote loods
Waarschijnlijk zal het grote, centrale gebouw op het terrein blijven bestaan. Tenminste, de contouren ervan. "De gevel kunnen we niet behouden, wel het casco", weet Poldervaart. In de immense loods kunnen bijvoorbeeld commerciële ruimte gerealiseerd worden.

Wethouder Kraijo is blij dat er nu schot in de zaak komt, want de gemeente ziet veel aanknopingspunten om het gebied op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Kraijo: "We zijn blij dat de loods die in de weg staat, eindelijk weg kan."

Veilig fietspad
Het fietspad kan daardoor veiliger aangelegd worden en zal volgens de eerste plannen deels langs de rivierkade omgelegd worden.

"Het gebied gaat terug gegeven worden aan Alblasserdam", voegt projectonwikkelaar Poldervaart toe.

De eerste schetsverkenning geeft een invulling van patiowoningen, appartementen, zorgappartementen, gebouwde parkeervoorzieningen, een klein designhotel, commerciële ruimten met invulling van cultuurhistorie, openbare voorzieningen zoals watertaxi en vrije kavels. Er zullen ongeveer 200 à 240 woningen komen.

Inwoners betrekken
Voordat er een definitief ontwerp is en gebouwd kan worden, vindt er nog de nodige afstemming met alle betrokkenen plaats. Whoonapart en de gemeente Alblasserdam wil de ontwikkeling van het gebied samen doen met inwoners.

In de komende periode gaat Whoonapart dan ook in gesprek met onder andere inwoners. Op 26 september vindt daarvoor een eerste inloopavond plaats. De gemeente Alblasserdam speelt een faciliterende rol in dit proces.

Vervolgens wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Deze wordt in de laatste periode van dit jaar uitgewerkt in een definitief ontwerp. Dit alles kan dan begin volgend jaar leiden tot een stedenbouwkundig plan en de start van een bestemmingplan procedure, die ongeveer een jaar kan duren.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Alblasserdam

Beukelmanschool in Alblasserdam in actie tegen zwerfvuil
16/3
met video 'Je ziet wat muziek met kinderen doet'
16/3
Afwisselend verkiezingsdebat in Alblasserdam
16/3
Gemeente Alblasserdam gaat voor aardgasvrije nieuwbouw
15/3
Werkstraf voor nepvriendinnetje 'Bianca' uit Alblasserdam
14/3
Meer nieuws uit Alblasserdam >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten