• Jan van der Grijn toont 'verkeerd' afval in enkele PMD-containers in Groot-Ammers. Foto: Bert Bons
• Jan van der Grijn toont 'verkeerd' afval in enkele PMD-containers in Groot-Ammers. Foto: Bert Bons

Enkele dorpen in Molenwaard scheiden afval nog steeds niet goed

  •   143 keer gelezen

MOLENWAARD • Een jaar na de invoering van de nieuwe manier van afvalscheiding constateert afvalverwerker Waardlanden dat het in enkele dorpen van de gemeente Molenwaard nog steeds niet goed te gaat.

"Het gaat nog veel te vaak mis in Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk", constateert Kees van Baalen van Waardlanden. Met name in de grijze PMD-containers zit nog veel te vaak restafval of herbruikbaar afval dat op andere plaatsen aangeboden moet worden.

Hoe het komt dat juist in Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk veel mensen het afval verkeerd scheiden, terwijl het in de rest van Molenwaard veel beter gaat, is voor hem een raadsel. "We krijgen heel verschillende reacties terug", legt Van Baalen uit. "Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze al het herbruikbaar afval in de PMD-container kunnen stoppen."

Maar dat is niet het geval. De PMD-container is voor plastic, blik en drankkarton. Glas, papier, groenafval en textiel wordt ook gerecycled, maar op andere manieren.

In enkele gevallen merken de medewerkers van Waardlanden dat mensen moedwillig het afval niet scheiden. "Of de antieke gedachte dat alles op één hoop gegooid wordt, gaat ook nog weleens rond", vervolgt Van Baalen. "Dat is absoluut niet het geval."

Door het verkeerd gescheiden afval gebeurt het geregeld dat de eindverwerker partijen PMD-afval afkeurt. Dat kost 2626 euro per afgekeurde vuilniswagen (met daarin ongeveer 4000 kilo afval). "Dat voelt de burger misschien niet direct in zijn portemonnee, maar uiteindelijk wordt het verwerken van afval hierdoor in totaal duurder. Daardoor moet de gemeente de afvalstoffenheffing gaan verhogen."

Om dat te voorkomen controleert Waardlanden vrijwel alle aangeboden PMD-containers. Het is de vaste klus voor Jan van der Grijn. "Ik voel het vaak al aan het gewicht van de container of de inhoud klopt", vertelt Van der Grijn. "Een PMD-container kan nooit heel zwaar zijn."

Als er ander afval dan alleen plastic, blik en drankkarton in de PMD-container zit, wordt de kliko gelabeld en apart gezet. De chauffeur van de vuilniswagen weet dan dat die container niet geleegd moet worden. De eigenaar van de kliko mag het verkeerde afval zelf scheiden en op de juiste plaatsen aanbieden.}

"We merken dat het scheiden van afval steeds beter gaat, ook in Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Maar omdat het daar toch nog teveel misgaat, organiseren we voor die dorpen begin oktober een informatieavond om alles uit te leggen en vragen te beantwoorden", besluit Kees van Baalen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Nieuw-Lekkerland

Een week lang aandacht voor gezonde leefstijl op De Tuimelaar
13/3
Volle kerk in Nieuw-Lekkerland bij zangavond voor Stichting Jafet
12/3
Bank voor de klas op diverse scholen in de regio
8/3
Feestelijke opening vernieuwde Aldi Nieuw-Lekkerland
8/3
Speeltuin Middelweg in Nieuw-Lekkerland zoekt vrijwilligers
7/3
Meer nieuws uit Nieuw-Lekkerland >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten